Au animalele drepturi de autor? Soluția la care s-a ajuns după ce o maimuță și-a făcut un selfie

selfie macac

Unul dintre selfie-urile realizate de Naruto. Foto: David Slater / Wikimedia Commons

Celebrul proces început în urmă cu doi ani, în care un fotograf britanic a fost dat în judecată de o organizație pentru protecția animalelor din cauza unui selfie făcut de o maimuță, a ajuns acum la final.

Părțile au ajuns la o înțelegere, relatează „The Guardian”. Mai exact, fotograful al cărui aparat a fost folosit a fost de acord să doneze 25% din orice venituri va obține în viitor de pe urma fotografiilor unor organizații pentru protecția macacilor din Indonezia.

În anul 2008, în timpul unei excursii în insula Sulawesi din Indonezia, o femelă macac a făcut mai multe fotografii selfie cu o cameră a fotografului britanic David Slater.

Organizația pentru protecția animalelor Peta l-a dat în judecată pe fotograf în anul 2015, încercând să obțină controlul asupra veniturilor obținute de pe urma vânzării selfie-urilor în beneficiul animalului, pe numele său Naruto.

În schimb, David Slater și avocații lor le-au cerut judecătorilor să respingă speța, considerând că animalele nu pot avea drepturi de autor.

Slater a susținut că el deține drepturile de autor deoarece el a creat contextul care a dus la aparția selfie-ului, adică a călătorit până în Indonezia, s-a împrietenit cu un grup de macaci și și-a instalat camera și echipamentele foto într-un mod care să ducă la apariția unor selfie-uri.

Acum însă, Slater – care deține compania Wildlife Personalities Ltd – și organizația Peta, au ajuns la o înțelegere.

„Peta și David Slater sunt de acord că acest caz a dat naștere unor întrebări importante legate de extinderea drepturilor juridice și pentru animalele non-umane, acesta fiind un scop pe care ambele părți îl susțin, și își vor continua munca pentru a atinge acest obiectiv”, au arătat Slater și Peta într-o declarație comună.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version