Povestea unui tânăr turnat la securitate de Traian Băsescu

Traian Băsescu foto: Facebook Traian Băsescu

Ion Bârgău, unul dintre colegii de la Institutul de Marină ai lui Traian Băsescu, turnat de acesta la Securitate, a vorbit pentru prima oară despre cele scrise de fostul președinte în notele informative.

Potrivit CNSAS, Traian Băsescu, proaspăt ales europarlamentar, și-a turnat la mijlocul anilor 1970 mai mulți colegi de facultate.

Notele informative erau depuse la cabinetul ofițerului de contrainformații al Securității din unitatea de învățământ, locotenent-colonelul Gheorghe Tudor, scrie Dela0, care a vorbit cu unul dintre colegii turnați de Băsescu, Ion Bârgău.

”Cu ce a făcut Băsescu putea să-l dea afară din Armată pe tata, pe fratele meu din facultate, iar eu eram mazilit. La asta nu s-a gândit nemernicul?”, a fost prima reacție a lui Bîrgău, care a ajuns, totuși, în ciuda notelor informative, căpitan de cursă lungă, lucrând pentru mai multe companii maritime străine, după 1990.

“Să nu credeți că Băsescu era vreun prost care nu putea termina facultatea fără Securitate”, a povestit Bârgău, adăugând: “O făcea din plăcere și ca să se vadă important într-o anumită zonă. Da, părea mea este că de aceea a făcut-o. Ca să pară important”.

Băsescu scria în notele informative despre Bârgău că ”îl motiveaza dorința de a pleca din Iași, să fie departe de familie”, că ”venise în Marină pentru că această meserie îi dă posibilitatea să obțină niște avantaje materiale într-un timp foarte scurt” sau că ”nu este dispus să se căsătorească decât foarte târziu și cu o fată care să aibă o situație materială bună”.

Băsescu își semna notele la Securitate cu pseudonimul ”Petrov”. Pe lângă Bârgău, fostul președinte al României l-a turnat și Corneliu Dimitriu, un alt coleg. Petrov mărturisise că studentul Dimitriu nu era interesat de pregătirea sa profesională și căuta posibilitatea unor câștiguri materiale importante.

“Ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo”, mai scria Băsescu în notele sale informative.

Reacția lui Traian Băsescu

CNSAS a trimis instanței de judecată mai multe documente pentru ca aceasta să stabilească dacă fostul președinte a fost colaborator al Securității.

Traian Băsescu a reacționat pe Facebook, declarând că aşteaptă „îndeplinirea procedurilor legale şi verdictul instanţei” și că este „convins că nimic” din ce a făcut „nu poate fi considerat act de poliţie politică”.

El a mai spus că, până în prezent, cu ocazia diverselor verificări, CNSAS i-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică.

„Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator. Desigur, îmi doresc ca dosarul să fie soluţionat în instanţă şi nu în dezbatere publică, motiv pentru care nu voi comenta public conţinutul documentelor prezentate de Antena 3 şi nu mă voi angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului, având în vedere că eu însumi sunt subiectul dosarului întocmit de CNSAS şi aflat acum la instanţa de contencios administrativ şi fiscal”, a mai spus fostul președinte al țării.