Povestea unui hacker român. A atacat Pentagonul, a fost la închisoare și acum e om de afaceri

Răzvan Cernăianu (Ziarul Financiar)
Răzvan Cernăianu (Ziarul Financiar)

Răzvan Cernăianu a fost unul dintre cei mai buni hackeri români, însă, după 90 de zile după gratii, a decis să își înființeze o firmă de protecție a informațiilor.

Sub numele TinKode, Răzvan Cernăianu a atacat și a spart numeroase site-uri, precum cele ale Pentagonului, Google, NASA sau al Marinei Regale Britanice. Atacurile sale erau de natură non-agresivă.

„Am anunţat de fiecare dată problemele găsite printr-un e-mail trimis către administratorii de sistem ale acelor companii. Cu toate acestea, acţiunile mele au fost considerate infracţiuni şi am primit o sentinţă de 2 ani cu suspendare sub supraveghere şi o amendă în valoare de 93.000 euro“, a povestit Cernăianu pentru Ziarul Financiar.

A stat 90 de zile după gratii – „A fost o experienţă maturizantă“ -, iar imediat a decis să înființeze compania Cyber Smart Defence, care este specializată în depistarea de vulnerabilităţi şi metode de exploatare a infrastructurii IT.

Primul hack l-a făcut la 14 ani și, de atunci, a atacat zeci de site-uri.

”Marina Britanică s-a lăudat că a investit 500 de milioane de lire sterline în sistemul de securitate şi că sunt pregătiţi pentru orice atac din partea altor ţări“, a povestit Cernăianu, continuând: ”La o săptămână le-am făcut public accesul. Mi-a plăcut de ei că şi-au recunoscut greşeala, că nu trebuia să se laude”.

Ironic, Răzvan Cernăianu a fost prins tocmai pentru că s-a lăudat cu ce face.

”Un prieten ştia ce făceam eu. A vorbit în alte cercuri despre mine, iar acolo se afla un poliţist sub acoperire care l-a tras de limbă, mi-au aflat numele, apoi m-au prins“, a povestit hackerul român, trecut de curând în legalitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Preţuri mari pe Uber, de Revelion. Un client din Bucureşti a plătit 190 de lei pentru 11 km
47 de terorişti, executaţi într-o singură zi. Un mare lider religios, printre cei ucişi
5 curiozităţi despre viaţa şi salariul din Legiunea Străină
Mesajul lui Nicolae, prinţul exilat: „A trecut un an profund nedrept, care mi-a răpit ţara”
Ieftină, luminoasă şi călduroasă. O casă mică, perfect împărţită