Povestea uimitoare a turistului curios care a vrut să fie arestat și închis în Coreea de Nord

coreea de nord
Matthew Miller a vrut să fie arestat în Coreea de Nord. Foto: Captură YouTube

În aprilie 2014, tânărul american Matthew Miller a călătorit în Coreea de Nord ca turist, iar în timpul zborului și-a distrus viza. A fost arestat și închis mai multe luni în statul totalitar, fiind eliberat la începutul lunii noiembrie. Acum, el a povestit pentru site-ul NK News, specializat în transmiterea știrilor care au legătură cu statul Coreea de Nord, că a dorit să fie arestat în această țară, relatează BBC.

Potrivit ONU, Coreea de Nord încă folosește „exterminarea, crima, sclavia, tortura, violul, avortul forțat și violența sexuală” ca metode de pedeapsă pentru cei găsiți vinovați de încălcarea legilor țării.

Matthew Miller, care a fost eliberat pe 8 noiembrie, își dorea să fie închis chiar în momentele în care nord-coreenii au descoperit viza distrusă și voiau să îl urce într-un avion și să îl trimită înapoi acasă.

Din povestea pe care Miller le-a spus-o jurnaliștilor de la NK News rezultă că tânărul american era un „turist curios” care a decis să plece într-o călătorie extremă. El a declarat că a dorit să afle cum era Coreea de Nord dincolo de locurile turistice care li se prezintă de obicei tuturor vizitatorilor sosiți în statul comunist.

„Teama mea cea mai mare era că nu mă vor aresta la sosire”

Americanul a declarat că voia pur și simplu să se întâlnească față în față cu nord-coreeni pentru ca aceștia să îi răspundă la întrebări personale. „Teama mea cea mai mare era că nu mă vor aresta la sosire”, a precizat el.

Dincolo de distrugerea vizei, Miller avea asupra sa și un carnețel în care scrisese informații confuze precum aceea că el era un hacker al cărui scop era să îi scoată pe militarii americani din Coreea de Sud.

„Poate că notițele au fost cam exagerate – [nord-coreenii] au știut imediat că sunt false și au vrut să știe care era adevăratul scop al vizitei mele”, a spus Miller. În timpul interviului, tânărul le-a mai spus oficialilor nord-coreeni că posedă secrete militare.

Când nord-coreenii s-au pus de-acord să nu îl deporteze, americanul nu a fost trimis într-un fel de gulag stalinist, ci într-un mare hotel, iar apoi într-o casă de oaspeți, unde a fost ținut încuiat. În luna septembrie însă, a fost condamnat la 6 ani de muncă silnică, iar din acel moment a fost transferat într-o închisoare. „Era un fel de fermă”, a povestit Miller.

„Cred că a fost o greșeală, dar călătoria a avut succes”

La scurt timp după ce a fost condamnat, Reuters a relatat că tânărul de 25 de ani, originar din Bakersfield, California, avea o obsesie pentru romanul fantastic „Alice în Țara Minunilor”, opera scriitorului Lewis Carroll, iar în trecut petrecuse 2 ani în Coreea de Sud. Miller era pasionat și de science fiction și îl admira pe scriitorul George Orwell, autor al romanului „1984”, care prezintă o lume controlată dictatorial de guvern până în cele mai mici detalii.

Potrivit BBC, cei mai mulți americani care sunt arestați în Coreea de Nord sunt misionari care sunt conștienți de riscul la care se supun în momentul în care vor să predice creștinismul într-un stat ateist. Robert Park, de exemplu, a intrat ilegal în Coreea de Nord în decembrie 2009, dar a fost prins. A fost eliberat după două luni, timp în care a fost torturat, iar la ora actuală Park suferă de taume psihice grave.

Matthew Miller a declarat că se simte vinovat pentru infracțiunea comisă în Coreea de Nord și că își regretă escapada. Tânărul a ieșit din închisoare după ce a solicitat oficial ajutor, iar însuși James Clapper, șeful serviciilor americane de informaţii, a mers în Coreea de Nord pentru a negocia eliberarea sa.

„Mă simt vinovat pentru infracțiunea comisă. A fost o infracțiune. Am irosit foarte mult timp al nord-coreenilor și al americanilor”, a declarat Miller.

Pe de altă parte, a spus că a petrecut 5 luni purtând conversații „cu oameni diferiți”, așadar a reușit să își atingă ținta călătoriei sale, aceea de a vedea cât mai mult posibil din Coreea de Nord.

„Cred că a fost o greșeală, dar călătoria a avut succes”, a arătat tânărul.

Într-un fel, a fost o călătorie în Țara Minunilor, însă nu una pe care și-ar dori-o cei mai mulți dintre călători, notează BBC în încheiere.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.