Povestea sportivului român care s-a calificat la Jocurile Olimpice în concediu

Ion Panait poate intra în istorie cu o medalie la Jocurile Olimpice de la Rio (Wikimedia Commons)
Ion Panait poate intra în istorie cu o medalie la Jocurile Olimpice de la Rio (Wikimedia Commons)

Chiar dacă nu mai participase la competițiile internaționale de câțiva ani de zile și își câștigă pâinea ca muncitor în construcții, în Germania, un sportiv român a reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Rio. Acum, visează la o medalie.

Luptătorul Ion Panait are 35 de ani. În 2012, fostul sportiv de la Dinamo, împins de nevoile financiare, a plecat în Germania, alături de soția sa, și ea luptătoare, și fiica lor. S-a angajat în construcții, însă nu a renunțat la lupte, participând la Campionatele Germaniei pentru clubul din localitatea unde trăiește – Weingarten.

Antrenorul Petre Cărare l-a convins, în martie, să își ia concediu și să participe la un concurs de calificare pentru Jocurile Olimpice, în Mongolia.

Ion Panait s-a învoit de la responsabilitățile sale zilnice (n.r. – izolează acoperișuri și pune țigle pe case), a ajuns la Ulan Bator într-o zi de joi și a făcut imediat cântarul. A doua zi, sportivul de la categoria 66 de kilograme și-a învins toți adversarii și s-a calificat la Jocurile Olimpice. Seara, a luat avionul spre Germania, deoarece luni trebuia să fie la muncă.

Ion Panait e dezamăgit de starea sportului românesc. „În România nu sunt bani în sport, doar pentru fotbal, și ce rezultate au avut?”, spune el într-un interviu acordat pentru Lead.ro.

Ion Panait, care a ratat de două ori titlul european la lupte greco-romane, întorcându-se acasă cu medalia de argint în 2008 și 2010, a avut o copilărie grea, petrecută la o casă de copii. A adunat 10 titluri de campion național, la cadeți, juniori și serniori, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing, în 2008, a fost învins în optimile de finală.

E mulțumit de viața sa din Germania, unde se trezește la șase dimineața și muncește până la cinci după-amiaza. Seara și-o petrece la antrenamente, iar vinerea, deși muncește, nu mănâncă nimic, pentru a rămâne în categorie pentru concursurile din weekend.

În Germania, la lupte vin și câte 7.000 de spectatori, iar în Weingarten, localnicii sunt foarte mândri de el. Îl alintă Johnny Panait și în oraș au apărut bannere cu el și cu alți doi sportivi locali.

Pentru a se pregăti cum se cuvine pentru Jocurile Olimpice de la Rio, care debutează pe 5 august, Ion Panait și-a luat concediu fără plată și s-a antrenat la Poiana Brașov cu lotul. ”Nu puteam să merg la Olimpiadă direct de pe casă”, spune el.

E hotărât să lupte fără presiune în Brazilia: ”La vârsta mea, ce emoții să mai am?”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews.ro: