Povestea românului care a ajuns profesor la prima școală de pizza din lume

Ciprian Zamfir FOTO: Facebook
Ciprian Zamfir FOTO: Facebook

Ciprian Zamfir este campion al Italiei și al Europei la făcut pizza. După ce e a furat meserie de la bucătarii italieni, a ajuns profesor și îi învață pe alții cum să facă cea mai bună pizza. A ajuns în Italia în urmă cu mai mulți ani. Era handbalist la Nitramonia Făgăraș și participa la un turneu.

„Când am ajuns în Italia, m-a sunat tata și mi-a spus că mama e foarte bolnavă și că avem nevoie de bani pentru operația ei. Am decis atunci să rămân acolo. Nu am rămas de bunăvoie, ci pentru ca să fac rost de bani”, a povestit Ciprian Zamfir, pentru ziare.com.

S-a angajat rapid în Italia, ca ucenic, într-o pizzerie, însă nu una oarecare. Este vorba de restaurantul La Capricciosa, unde s-a făcut, în 1937, pizza cu același nume.

În câțiva ani, tânărul român a reușit să lucreze și să învețe meserie de la pizzari celebri din Italia. Apoi, a participat și la Campionatul Național de Pizza din Italia. A câștigat, chiar dacă avea competitori cu zeci de ani de experiență. În 2010 a câștigat, la Barcelona, și campionatul european de profil.

Un an mai târziu a ajuns în juriu la Campionatul Mondial de pizza. Apoi, Ciprian Zamfir a ajuns instructor la școala „Pizzaioli”, deținută de Enrico Farma, fondatorul primei școli de pizza din lume. A fost primul străin care a fost primit ca instructor în această școală.

În prezent este pizzar și administrează mai multe restaurante din Roma. A participat la evenimente și a predat cursuri în țări din toată lumea. Este fondator al Academiei Pizzaiolli din Italia și membru în concursuri internaționale de profil. De curând, a înființat la Cluj, Asociația Pizzarilor Profesioniști din România.