Povestea românilor care vor să ajute omenirea să zboare. ARCA țintește către stele

ArcaBoard, un concept senzațional creat de o echipă de români (Youtube)
ArcaBoard, un concept senzațional creat de o echipă de români (Youtube)

ARCA Space, o agenție spațială privată românească, tocmai a lansat un dispozitiv rupt parcă din filmele SF – o placă zburătoare.

Chiar dacă nu este primul prototip de pe piață, Lexus prezentând un concept asemănător, dar mai limitat, ArcaBoard are un început promițător.

Placa este propulsată electric, are 272 de cai putere, fiind cel mai ușpr și mai puternic vehicul personal creat vreodată, susține agenția ARCA Space într-un comunicat preluat de Adevărul.

Prețul gadgetului este destul de mare: 19.900 de dolari. Autonomia ArcaBoard este, însă, destul de mică, doar șase minute.

Dumitru Popescu, fondatorul și președintele ARCA Space, încearcă vehiculul într-un clip de prezentare, însă acesta nu pare încă să fie prea bine pus la punct.

Chiar și așa, ArcaBoard poate zbura la aproximativ 30 de centimetri de sol, pe diverse suprafețe, și atinge o viteză de până la 20 de kilometri. Placa susține o greutate de 80 de kiograme.

Compania ARCA Space a fost fondată în 1999, iar în 2004 s-a remarcat la competiția Ansari X Prize, unde a venit cu ideea unei rachete reutilizabile, asemănătoare cu proiectul de succes SpaceX.

Mai mult, în 2006, ARCA a construit cel mai mare balon solar din lume, iar patru ani mai târziu a lansat racheta Helen 2, care a ajuns la altitudinea de 40 de kilometri, semnând un parteneriat de 1,1 milioane de euro cu ESA. Compania spațială românească va asigura și coborârea sondei ExoMars pe planeta Marte.

„Din păcate, din punctul de vedere al resurselor financiare şi de spaţiu, Ro­mânia este extrem de limitată. Este absolut imposibil să lansezi în spaţiu de pe teritoriul României”, a explicat Popescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: