Povestea primului bucătar român cu o stea Michelin

Chef Bogdan Dănilă
Chef Bogdan Dănilă

Bogdan Dănilă este primul bucătar român care a primit, în 2017, o stea Michelin. S-a născut la Bistrița, unde a făcut liceul. Apoi a intrat în lumea gătitului la Dublin, în 2002, la restaurantul Patrik Guilbaud, apoi la L`Ecrivain. În 2010 a intrat în echipa lui Gordon Ramsey.

În timp ce lucra pentru Ramsey în cadrul resturantului Petrus din Londra a fost nominalizat ca fiind unul din top 30 cei mai buni bucătari sub 30 de ani. Tot la Petrus lucra și când a primit steaua Michelin. De altfel a lucrat în restaurante cu una și două stele Michelin din Irlanda, Marea Britanie și Statele Unite și s-a perfecționat în restaurante de 3 stele Michelin din San Sebastian, Spania, Franța și Marea Britanie.

Când s-a gândit să plece din țară, a vrut să meargă în Spania sau Italia, pentru câteva luni, la o fermă sau în construcții. A ajuns la Dublin cu fix doi euro în buzunar. Acolo l-au ajutat câțiva prieteni români din Bistrița cu mâncare și cazare.

Cu ajutorul unui prieten și-a găsit un loc de muncă într-o bucătărie, la curățat cartofi și ardei. Bucătăria i s-a părut captivantă și a început să aprofundeze și să urce treaptă cu treaptă până a ajuns bucătar.

„După ce am lucrat în Irlanda timp de aproape 7 ani, în 2009 am simțit că ceva lipsește și știam că sunt multe alte restaurante bune în lume. Având pașaport român, singura opțiune pe care o aveam era să merg la Londra pentru că aveam nevoie de permis de muncă.

Și să încerc acolo să lucreze la unele dintre restaurantele de renume. Am aplicat fără să am în vedere o poziție anume (doar mi-am arătat interesul și nu am ridicat pretenții salariale) la restaurantele lui Gordon Ramsay, Heston Blumental și Raymond Blanc.

Am primit răspuns doar din partea biroului lui Ramsay și am fost super încântat că aveam ocazia de a da interviu pentru un post la Royal Hospital Road, cel mai renumit dintre restaurantele sale, cu 3 stele Michelin. După trei zile și 17 ore de probe, mi s-a oferit poziția de sous chef. Mi-am făcut bagajele și am plecat din apartamentul meu din Dublin, m-am suit în avion cu două valize și am plecat la Londra.

Asta deși unii dintre prietenii mei îmi spuneau că sunt nebun, că am o viață frumoasă la Dublin și că nu are sens să las totul în urmă. Dar eu aveam sentimentul clar că această mișcare este foarte bună și că îmi va aduce numai beneficii pe viitor”, a povestit bucătarul Bogdan Dănilă, pentru restograf.ro.

Despre lucrul în echipa lui Gordon Ramsey spune că a fost ca și cum lucra în „Legiunea Străină a bucătarilor”, „zilele erau foarte lungi și foarte grele”.

„Avea o reputație că impune o disciplină riguroasă, multe ore de muncă intensă și că majoritatea bucătarilor nu rezistă mai mult de trei zile înainte de-și da demisia. Iar dacă rezistai nouă luni de muncă la el, era ca și cum ai fi lucrat un an. Dar dacă aveai asta în CV, puteai primi un job oriunde în lume după aceea. În plus, trebuia să dai în scris și să renunți la orice reclamație, așa încât Gordon Ramsay să fie protejat de un eventual proces, pentru că volumul de muncă, numărul de ore, era ilegal.

Dar îi sunt foarte recunoscător până în ziua de azi, deoarece datorită lui am ajuns Chef-ul care sunt astăzi. Mi-am rafinat gusturile, mi-a făcut cunoștință cu gastronomii internaționale pe care nu credeam să ajung să le cunosc vreodată și am creat prietenii și legături cu unii dintre cei mai mari Chefi și profesioniști din domeniu precum Juan Arzak, Clare Smyth, Jason Atherton, Mark Askew, ca să dau doar câteva exemple”, a mai povestit bucătarul cu o stea Michelin.

Deschide primul restaurant din România

Pe 8 iunie, Chef Bogdan Dănilă va deschide primul său restaurant din România.

Noul restaurant, localizat în cadrul hotelului Meridian din Cluj-Napoca, promite „o experiență cuprinzătoare, bazată pe cele mai bune ingrediente și cele mai noi tehnici, într-o abordare artistică a prezentării, cu un serviciu personalizat, orientat către client, și cu o excepțională atenție la detalii”, scrie în comunicatul transmis de restaurant.

Potrivit sursei citate, meniul european al restaurantului reflectă experiența și călătoriile culinare pe întreg mapamondul ale bucătarului Bogdan Dănilă.

„De la celebrul Beef Wellington, pus în valoare de gustul ciupercilor de pădure recoltate din regiune și servit cu un sos catifelat de trufe, la Parfait-ul de foie gras cu chutney de portocală roșie și salată apio, acompaniat de vafe cu Matcha, și până la surprinzătorul desert asamblat din texturi și arome de ciocolată, fructul pasiunii și ulei de mentă, meniul restaurantului Pastel este o invitație extrem de convingătoare la festin”, se arată în comunicatul de presă.

Meniul de vinuri numără peste 90 de etichete românești și internaționale, printre care și vinuri exclusiviste, multe dintre ele ediții și vintage-uri rare din România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.