Povestea luptătorului cecen care a cucerit ultima medalie pentru România la Rio 2016

Albert Saritov, cecenul care luptă pentru România (Facebook - Dorin Chioțea)
Albert Saritov, cecenul care luptă pentru România (Facebook - Dorin Chioțea)

Albert Saritov a devenit primul străin care câștigă o medalie olimpică pentru România, după ce a cucerit bronzul la lupte libere, categoria 97 de kilograme.

Saritov, 31 de ani, este din Cecenia. După ce a reprezentat Rusia în mare parte din carieră, cucerind un bronz la Campionatele Mondiale din 2011, el a ales să concureze pentru România.

Albert Saritov a început competiția de la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 cu o victorie în fața moldoveanului Nicolae Ceban (5-20), însă a pierdut în sferturile de finală, în fața americanului Kyle Snyder, cel care avea să cucerească titlul olimpic.

Intrat în recalificări, românul de origine cecenă l-a învins pe cubanezul Javier Cortina, cu 8-1, iar în duelul pentru medalia de bronz a trecut clar de georgianul Elizbar Odikadze, cu 10-0.

Este prima medalie cucerită de un luptător român la Jocurile Olimpice în acest secol. Ultima prezență pe podium a unui luptător român se înregistrase la Barcelona, în 1992, când Ioan Grigoraș cucerea bronzul la lupte greco-romane (130 de kilograme).

Saritov a ajuns să concureze pentru România, după ce nu a prins lotul Rusiei pentru Rio 2016 și la insistențele președintelui Ceceniei, Ramzan Kadârov.

”Kadârov i-a făcut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur”, a povestit Răzvan Pârcălab, președintele Federației Române de Lupte, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Medalia lui Saritov îmbunătățește palmaresul României la Rio 2016, la cinci medalii: aur (echipa de scrimă fete), argint (Horia Tecău şi Florin Mergea la tenis de câmp dublu), trei medalii de bronz (canotaj 8 plus 1, fete – haltere, Gabriel Sâncrăian – lupte, Albert Saritov).

Chiar și așa, este una dintre cele mai slabe participări ale țării noastre la Jocurile Olimpice din ultima jumătate de secol. De la Helsinki, în 1952, când delegația tricoloră câștiga o medalie de aur, una de argint şi două de bronz, nu a mai avut România o participare atât de modestă la Jocurile Olimpice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Clasamentul pe medalii la Olimpiadă. O țară europeană cu 4 milioane de locuitori dă o lecție României