Povestea lacului din România căruia i se mai spune și „Marea Moartă a Transilvaniei”

Lacul Ursu
Lacul Ursu

Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. Are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru. I se spune și „Marea Moartă a României”, salinitatea fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafață. I se spune Lacul Ursu pentru că are forma unei blăni de ursă desfășurate.

Este cel mai mari lac helioterm din lume, este singurul lac sărat înconjurat de o vegetație bogată și singurul lac din lume a cărui dată de formare este cunoscută cu o precizie de un minut.

Heliotermia este un fenomen fizic care constă în păstrarea mai mult timp a căldurii înmagazinate în apa sărată a unor lacuri comparativ cu regiunile învecinate.

Prezența unei vegetații bogate în jurul lacului este determinată de prezența unui strat argilos care acoperă masivul de sare din apropierea întinderii de apă. În jurul lacului se găsesc, goruni, stejari, fagi, frasini, carpeni, paltini de munte, molizi, pini, plopi, cireși sălbatici, sângeri, corni, păducei, meri pădureți, aluni.

În funcție de sezon, în pădurile și micile pajiști din apropierea lacului pot fi admirate flori ca papucul doamnei, ghiocelul, veronica, rostopasca, păpădia, morcoveanca, pătlagina, coada calulul, ciuboțica cucului, coada șoricelului sau tâța vacii.

Vegetația bogată a permis și o frumoasă dezvoltare a vieții sălbatice. Pădurile și luminișurile dintre ele sunt casă bună pentru urși, cerbi, capre negre, căprioare, mistreți, lupi cenușii, vulpi roșcate, râși, pisici sălbatice, jderi, veverițe, cocoși de munte și alte păsări.

În 1875, pe suprafața ocupată astăzi de lac era o pășune traversată de două pârâiașe, a căror apă se scurgea într-o gaură săpată în munte.

„La acea dată, 27 mai 1875, doi păzitori de sare adunau fânul, iar la 11:00 a venit o ploaie torențială care a luat fânul și a acoperit gaura respectivă, așa de perfect că și acum există Lacul Ursu. Viața lungă a lacului se datorează și acestui fapt că avem două pârâiașe foarte foarte slăbuțe”, spune istoricul Jozsa Andras, citat de Agerpres.

Lacul s-a format la 27 mai 1875, la ora 11 fix.

Rezervația ”Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” se întinde pe 79 de hectare. În rezervație poate fi vizitat și un alt lac amenajat, Aluniș, dar și patru lacuri neamenajate, numite Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei. Ultimul își trage numele de la o pasăre a cărui tril poate fi auzit adesea în rezervație.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.