Povestea copacului din România care ar putea deveni „Arborele European 2019”. Unde îl putem vota

FOTO: Claudiu Druga/treeoftheyear.org
FOTO: Claudiu Druga/treeoftheyear.org

Europenii pot vota Arborele European al anului 2019 până pe 28 februarie. În competiție se află 15 copaci, iar unul dintre ei este din România. Câștigătorul va fi anunțat pe 19 martie, la Bruxelles.

Copacul din România este un platan cu o vârstă de peste 200 de ani și are și o poveste emoționantă.

Potrivit paginii de vot, „la începutul autorităților locale, i-a fost sculptat în scoarță marcajul de tăiere”. Însă comunitatea s-a unit în jurul arborelui și s-a luptat pentru salvarea sa, transformându-l într-un simbol al iubirii pentru natură și unitate, atât pentru comunitatea din Munții Apuseni, dar și pentru toți românii, mai scrie pe pagina de vot.

Arborele are o circumferință a trunchiului de 4,60 de metri, un diametru al trunchiului de 1,40 de metri, o înălțime de 21 de metri și diametrul coroanei de 24 de metri.

Însă, în competiția europeană nu contează doar frumusețea arborilor, înălțimea sau coroana generoasă sau vârsta, ci și istoria.

Anul trecut, câștigător a fost un stejar de plută, căruia i se spune „Fluierătorul” și care se află în Águas de Moura, Alentejo, în Portugalia. A fost declarat „copac de interes public” încă din 1988 și este înregistrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare stejar de plută din lume”.

România a participat cu „Stejarul din Cajvana”, județul Suceava. Localnicii cred că acest copac ar data din timpul marii invazii tătare (1241), când toți oamenii din acest loc ar fi murit în luptă, fiind îngropați într-o groapă comună, pe locul unde a fost plantat acest stejar.

O altă legendă spune că în 1476, voievodul moldovean Ștefan cel Mare, însoțit de soldații săi, s-ar fi odihnit la umbra acestui copac, unde ar fi fost serviți cu o brânză proaspătă (caș în limba română), de unde numele localității Cajvana. Ar avea, prin urmare circa, 750 de ani.

„Sensul competiției Arborelui European al Anului este de a atrage atenția asupra arborilor care reprezintă o bogăție naturală și culturală importantă, ce ar trebui să fie prețuită și protejată”, spun organizatorii competiției.

Copacul din România participant în 2019 poate fi votat aici, în dreapta, apăsând „Selectați acest arbore”.

Sursa foto: Claudiu Druga/treeoftheyear.org

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.