Povestea celui mai celebru sărut

FOTO: Lt. Victor Jorgensen - US archives
FOTO: Lt. Victor Jorgensen - US archives

Sute de cupluri au recreat, la New York, imaginea sărutului din Times Square, dintre un soldat din US Navy și o infirmieră. Această fotografie, realizată pe 14 august 1945, este un simbol al bucuriei care a fost declanșată după anunțul privind capitularea Japoniei.

Sărutul a fost surprins de doi fotografi, din unghiuri diferite. Unul dintre cei care au surprins imaginea este Alfred Eisenstaedt, a cărui poză a fost publicată în revista Life, la o săptămână după eveniment. Potrivit relatărilor sale, pentru că era foarte grăbit să surprindă cât mai multe imagini, nu i-a mai întrebat pe tineri cum se numesc și de unde sunt.

Aceeași scenă, însă dintr-un alt unghi, a fost surprinsă și de fotojurnalistul Victor Jorgensen, care era atunci reprezentant al Forțelor Navale Americane. Fotografia sa a fost publicată a doua zi în New York Times.

De-a lungul anilor, în jurul acestui sărut s-au creat tot felul de povești legate de cei doi actori principali.

La sfârșitul anilor `70, Edith Shain, o asistentă la un spital din New York, a spus că că ea e în imagine. Acesta a povestit că a aflat de la radio faptul că Al Doilea Război Mondial s-a încheiat și a mers în Times Square să sărbătorească. Imediat ce a ajuns acolo, un tânăr marinar s-a apropiat de ea, a strâns-o în braț și a sărutat-o.

După ce a fost făcută publică această poveste în revista Life, în august 1980 a fost făcut un anunț prin care se spunea că este căutat și marinarul. Nu mai puțin de 11 bărbați au spus că sunt protagoniștii sărutului. Mai mult, unul dintre ei, George Mendonca, a decis să dea în judecată revista că i-au folosit imaginea fără acord. S-au făcut tot felul de analize și cercetări de specialiști pe cele două imagini, însă nu s-a stabilit foarte clar cine ar fi cei doi tineri care se sărută.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.