Povestea celui mai bătrân om din lume, un polonez care a supraviețuit lagărului de la Auschwitz

Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume (Dvir Rosen - Guinness World Records)
Israel Kristal, cel mai bătrân om din lume (Dvir Rosen - Guinness World Records)

Israel Kristal a trecut prin două Războia Mondiale, și-a pierdut familia în timpul Holocaustului și a supraviețuit lagărului de la Auschwitz.

La sfârșitul săptămânii trecute, polonezul stabilit în Israel a devenit cel mai bătrân om din lume, la vârsta de 112 ani și 178 de zile, scrie New York Times.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Cărții Recordurilor.

”Nu știu secretul unei vieți lungi”, a spus Israel Kristal, care își duce zilele în orașul Haifa. ”Au fost oameni mai deștepți, mai puternici și mai frumoși ca mine care nu mai sunt în viață. Tot ce ne rămâne să facem este să muncim din greu și să reconstruim ceea ce am pierdut”, a adăugat cel mai bătrân om de pe planetă.

Izrael Icek Krysztal s-a născut în satul Malenie, din Polonia, n 15 septembrie 1903. După Primul Război Mondial, și-a deschis un magazin în Lodz, unde a rămas, alături de soție și cei doi copii, până în momentul invaziei Germaniei.

După patru ani petrecuți în ghetoul orașului, familia sa a fost mutată la Auschwitz, unde soția și cei doi copii au fost uciși.

Domnul Kristal a supraviețuit și, după război, și-a redeschis magazinul în Lodz.

A emigrat în Israel, alături de a doua sa soție și un copil, continuându-și afacerea: prepararea dulciurilor.

Întrebat despre dieta sa, domnul Kristal a răspuns: ”În lagăr, mâncarea era puțină. Ce îmi dădeau de mâncare, mâncam. Mânânc să trăiesc, nu trăiesc să mănânc. Nu am nevoie de prea mult. Tot ce este prea mult nu este bun”.

Israel Kristal a devenit cel mai bătrân om din lume vinerea trecută, când americanca Susannah Mushatt Jones a murit la vârsta de 115 ani și 249 de zile.

Recomandările GreatNews: