Povestea campioanei care se antrenează în căpița de fân și muncește cu ziua

FOTO: andreeavasile.ro
FOTO: andreeavasile.ro

Dacă îi enumeri medaliile, construiești povestea tipică a unei atlete române de performanță care dă totul pe tartan. Poți adăuga și că a fost crescută de o mamă singură, alături de alți patru copii, într-o sărăcie de nedescris, a avut o soră care s-a sinucis și o copilărie tristă plină cu violență și abuz sexual, atunci te apropii de povestea Ștefaniei Iaciu.

Doar că spectaculosul din viața Ștefaniei Gabriela Iaciu este că femeia dintr-un sat de lângă Slănic, Prahova, este că femeia de 39 de ani n-a mai alergat vreodată în competiții până acum zece luni, potrivit jurnalistei Andreea Vasile.

Viața femeii s-a schimbat când l-a cunoscut pe Bogdan Adrian Mihai, un fost sportiv de performanță și scriitor care s-a îndrăgostit de ea și a simțit că Ștefania are talent sportiv. Așa a început ea să doboare recorduri și să ia premii.

Are deja următoarele titluri: două titluri de campioană balcanică (400m garduri și 2.000 obstacole), două de vicecampioană balcanică (înălțime și triplusalt), două titluri de campioană națională outdoor (suliță și disc) și două de vicecampioană (400m și greutate), două titluri de campioană națională indoor (400m și 800m) și cinci de vicecampioană (60m, 60m garduri, lungime, înălțime și pentatlon). Deci 4 medalii balcanice, 11 medalii naționale, un record balcanic (2000m obstacole) și două recorduri naționale (400m garduri și 2000m obstacole).

Doar că în continuare face eforturi supraomenești pentru a reuși. Mai ales eforturi financiare: are o singură pereche de adidași, mănâncă doar din ce câștigă muncind cu ziua prin vecini. Și cu atât mai mult acum are nevoie de susținere – s-a înscris la competiția din Olanda, la Heiloo, pe 27 iunie și nu are nici măcar bani de bilete de avion. Nici ea, nici prietenul ei Bogdan, nu au ieșit vreodată din țară.

Chiar și-așa, ei speră să strângă suficienți bani pentru a avea șansă să concureze printre cei mai rezistenți oameni din lume. Și se antrenează: Bogdan i-a făcut rost de suliță de 600 gr printr-un medic român care urmează să i-o trimită după ce a comandat-o din străinătate, iar pentru proba de garduri, cu ajutorul unui vecin din sat, i-a construit 10 astfel de bucăți din fier, pe care le înfige în pământ, astfel încât Gabriela să poată să își facă antrenamentul. Pentru proba în înălțime, Gabriela sare, nu e o glumă, într-o căpiță din fân.

Ștefania Gabriela Iaciu nu spune o poveste greu de digerat chiar și pentru România, ci este o bucată de realitate, una de la care de obicei întoarcem capul. Până acum, când putem chiar să o ajutăm.

Donațiile pentru Ștefania Gabriela Iaciu se pot face pe numele Bogdan Adrian Mihai, în cont RO32RNCB0210117937150002.

Mai multe detalii despre această poveste găsiți pe blogul jurnalistei Andreea Vasile