Povestea bucătarului român care îi cucerește pe britanici cu mâncare japoneză

FOTO: Pagina de Facebook Alex Crăciun
FOTO: Pagina de Facebook Alex Crăciun

Alex Crăciun a studiat în România mecanica și are diplomă de inginer, însă a ajuns zilele acestea în presa din Marea Britanie pentru că este un bucătar strălucit.

În urmă cu aproximativ 10 ani a plecat de la Brașov spre Newcastle, în nordul Londrei, unde s-a agajat în bucătăria unui local. „A fost îngrozitor. Era un dezastru, nu știam limba sau cel puțin nu prea o înțelegeam. Însă m-am străduit, după cinci luni eram responsabil în bucătărie”, le-a povestit Alex Crăciun, jurnaliștilor de la BloombergBusiness.

A ajuns în atenția presei culinare și de business din Regat, după ce unul dintre cele mai apreciate lanțuri de restaurante din lume, Jason Atherton, care are localuri renumite în metropole precum Londra, Hong Kong, Dubai sau New York, a anunțat că l-a angajat bucătar-chef. Alex Crăciun va conduce Sosharu, un gastropub în care se prepară mâncare japoneză.

A învățat mai întâi să gătească mâncare britanică, apoi a descoperit rețetele japonezilor în restaurantul Maze. „După trei ani m-am decis: Plec în Japonia, să văd cum se lucrează acolo”, a povestit chef Crăciun.

A lucrat în restaurante din Tokyo și Osaka. La RyuGin, un restaurant celebru în Japonia, pur și simplu a mers în fiecare zi și a bătut la ușă până când l-au lăsat să intre în bucătărie. În Japonia a încercat să experimenteze cât mai multe localuri și a lucrat de la un shop de tăiței până la restaurante cu trei stele Michelin.

La Sosharu s-a angajat după ce a studiat un an la Școala Culinară de la Kyoto și a practicat alături de chefi japonezi renumiți. O cină în restaurantul la care Alex Crăciun este chef costă în jur de 60 de lire.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și altele de acest fel alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilo GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.