Povestea artistei din România care a fost răpită de agenții secreți ai Coreei de Nord

Doina Bumbea Sursa: România Liberă
Doina Bumbea Sursa: România Liberă

Unul dintre soldații americani care au dezertat în în 1962 în Coreea de Nord, James Dresnok, a decedat la Phenian. De fapt, acesta a murit anul trecut, însă abia acum a fost confirmată informația de fiii săi, pentru un site nord-coreean, potrivit BBC.

„Tatăl nostru a fost primit în braţele Republicii şi s-a bucurat de iubire şi îngrijire din partea partidului până la decesul lui, la vârsta de 74 de ani”, a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu peste 50 de ani, James Dresnok a hotărât să treacă zona militarizată dintre cele două Corei. Făcea parte dintre grup de soldați americani care asigura securitatea în urma războiului din Peninsula Coreeană (1950 – 1953).

Soldatul american a fost primit de Phenian și a apărut apoi în filme de propagandă ale regimului dictatorial.

Povestea lui Dresnok este legată de cazul artistei Doina Bumbea, o pictoriță din România, despre care se spune că a fost răpită de agenții Phenianului în 1978 și ar fi murit de cancer în 1997. Soldatul dezertor s-ar fi căsătorit cu ea, însă rudele din România susțin că a fost forțată să se mărite cu el de către autoritățile nord-coreene.

„După cum am mai spus-o în repetate rânduri prin ziare, televiziuni, din țară și din străinătate, sora mea Doina Bumbea a murit în ianuarie 1997 la Phenian, în captivitate, izolată complet de tot ce înseamnă exteriorul granițelor nord-coreene. Printr-o căsătorie ce i s-a impus pe la începutul anilor ’80 cu un dezertor din armata americană, pe nume Joe James Dresnok, a dat naștere la doi copii, doi băieți. Primul s-a născut în decembrie 1981 (Theodore Ricardo Dresnok), cel mic s-a născut în februarie 1983 (James Gabriel Dresnok).

Din momentul în care am aflat de existența lor, principalul meu obiectiv a fost să încerc orice demers, să bat la orice ușă, să fac tot ce-mi stă-n putință, ca român obișnuit şi cu resurse modeste, ca să ajung să pot măcar să-mi văd nepoții captivi încă la Phenian. Nădăjduiesc ca asta să se întâmple curând. Am promisiuni din partea unor organizații din străinătate că se încearcă negocieri cu Phenianul în acest sens”, declarat fratele artistei, Gabriel Bumbea, într-un interviu din 2014, pentru jurnaliștii de la România Liberă.

Doina Bumbea s-a mutat din România în 1970, după ce s-a căsătorit cu un cetățean italian. După opt ani în Italia, în 1978, pleacă cu un avion spre Japonia, unde îi fusese promisă o expoziție. Ar fi trebuit să facă escale în Moscova și la Phenian. Însă în Coreea de Nord este preluată de serviciile secrete nord-coreene și de aici nu se mai știu prea multe lururi despre ea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.