Poveste inedită de dragoste în România. O suedeză și un neamț s-au stabilit într-un sat din Ardeal

Familia Köllner, din satul Șomartin. O dovadă că România este un loc pe care și occidentalii îl pot aprecia (adevărul.ro)

Familia Köllner, din satul Șomartin. O dovadă că România este un loc pe care și occidentalii îl pot aprecia (adevărul.ro)

Familia Köllner, din satul Șomartin, sat aflat la granița dintre județele Sibiu și Brașov, are o istorie foarte interesantă.

Germanul Albrecht Köllner (41 de ani) şi soţia lui, suedeza Johanna (33 de ani), s-au întâlnit în România, unde au ajuns cu proiecte diferite, s-au îndrăgostit și au ales să se stabilească în micuțul sat din Ardeal, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Albrecht a ajuns în România în 2002, când a vizitat Sibiul, oraș ce avea să devină Capitală Culturală Europeană. Neamțul a plecat apoi la Cairo, însă inima i-a rămas în România.

„După Cairo am ştiut că viaţa mea nu mai este în oraş, o să fie undeva la ţară. Am stat doi ani într-un oraş cu 20 de milioane de persoane şi am stat chiar în centru, mi-a ajuns pentru o viaţă. Am avut un vis: să mă stabilesc undeva aici în Ardeal. N-am ştiut cum, n-am ştiut cu cine, n-am ştiut unde. Visul meu a fost undeva în Ardeal“, a povestit el pentru Adevărul.

Johanna Köllner a fost jurnalistă în Suedia și a ajuns pentru prima oară în România în 2003. Și ea a fost cucerită de frumusețea locurilor, întorcându-se pentru a lucra la o fermă bio din Hosman, sat aflat la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu, unde l-a cunoscut, în urmă cu șase ani, pe Albrecht.

„Am fost jurnalist de presă scrisă, am scris despre tot. Am lucrat prea mult şi am vrut să trăiesc undeva la ţară, a fost un vis. Am mai mers la ferme bio şi am lucrat cu caprele, în Italia, Franţa, California, la Hosman, am făcut brânză şi caşcaval. Am lucrat cu animalele şi mi-a plăcut mult. Pentru mine a fost clar: vreau la ţară. E o viaţă mai directă, mai clară, nu trebuie să mă gândesc la Facebook sau WhatsApp sau mai ştiu eu ce“, și-a amintit fosta jurnalistă.

Cei doi s-au stabilit la Șomartin, într-o casă veche de 200 de ani, pe care au reabilitat-o respectând stilul tradițional.

„În primăvara lui 2011 am venit prima oară în Şomartin, am făcut o tură mică şi am văzut mai multe case prin zonă. Valea Hârtibaciului îmi place foarte mult, e o zonă frumoasă. Dar când am ajuns în satul ăsta ne-am îndrăgostit imediat. Am vorbit puţin cu oamenii pe stradă şi m-am simţit acasă. E fain aici, nu sunt mulţi oameni, din păcate, dar dacă te-ai întâlnit cu cineva aici, copiii spun «bună ziua» imediat, sunt super prietenoşi. E un loc cu adevărat special“, spune Albrecht.

Cei doi au o fetiță de tri ani, pe nume Ada, care merge la o grădiniță din sat. Amândoi vorbesc românește.

Albrecht are mai multe specializări, știind să facă zidărie cu pământ galben, construcţii ecologice şi sobe. Cei doi se simt excelent în România.

„Ardealul e foarte frumos. În Suedia am auzit multe lucruri despre România, de la români care trăiesc acolo, de genul: «E oribil», «Nu mă mai întorc niciodată». Dacă le spui suedezilor «România», au trei imagini: Ceauşescu, ţiganii care cerşesc şi stau pe străzi şi îi deranjează, şi orfelinatele de după Revoluţie. Lucrurile se schimbă, mai ales în zona asta, oamenii devin interesaţi şi văd cât e de frumos. Pentru noi e foarte interesant, şi pentru mine ca jurnalist e foarte interesant să văd cum se schimbă lucrurile aici“, a concluzionat Johanna Köllner.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version