Poți să mori de COVID chiar dacă ești vaccinat împotriva coronavirusului?

pacient covid spital
Pacient internat la terapie intensivă. Foto: Governo do Estado de São Paulo / Wikipedia

Pe scurt, răspunsul ar fi „Da”, în sensul că nu este imposibil. Însă fără context, acest răspuns nu valorează mare lucru.

În ultimul timp, pe măsură ce au apărut tot mai multe informații despre infecțiile „breakthrough”, adică despre îmbolnăvirea unor persoane care fuseseră deja vaccinate cu schemă completă împotriva virusului SARS-CoV-2, s-au răspândit și știri false care susțineau că vaccinurile nu funcționează.

Pentru a demonstra că vaccinurile funcționează și că riscul de deces sau spitalizare este mult mai mare în cazul persoanelor nevaccinate decât în cazul celor vaccinate cu schemă completă vom folosi date statistice din Statele Unite.

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt foarte eficiente împotriva formelor severe de boală, spitalizării și decesului și reduc și riscul unei infecții asimptomatice. AICI puteți afla cât de eficiente sunt vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca împotriva variantei Delta, care a devenit deja dominantă în mai multe state din Europa și care a apărut și în România.

Totuși, așa cum ne arată și istoria, niciun vaccin nu este 100% eficient. De exemplu, o doză de vaccin ROR (un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei) are o eficiență de 93% împotriva pojarului, de 78% împotriva oreionului și de 97% împotriva rubeolei. Două doze de vaccin ROR au o eficiență de 97% împotriva pojarului și de 88% împotriva oreionului, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC). În România, prima doză li se administrează copiilor imediat după vârsta de un an.

Însă alte vaccinuri au o eficiență și mai scăzută. De exemplu, vaccinul antigripal are o eficiență scăzută deoarece virusul gripal suferă foarte multe mutații, în fiecare an. Din acest motiv și companiile farmaceutice produc în fiecare an alte vaccinuri, care să țintească cele mai noi tulpini apărute pe Glob.

De exemplu, la finalul sezonului 2019-2020, CDC a raportat că, în State Unite, eficiența tuturor vaccinurilor antigripale folosite a fost de 39%. Eficiența a variat puțin în funcție de vârstă:

– 34% pentru categoria 6 luni – 8 ani
– 40% pentru 9-17 ani
– 34% pentru 18-49 de ani
– 40% pentru 50-64 de ani
– 39% pentru cei cu vârsta de cel puțin 65 de ani

Așadar, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient, rezultă că vor exista infecții „breakthrough”, iar unii dintre cei infectați vor face forme severe de boală, vor ajunge în spital sau chiar vor muri.

Câte persoane vaccinate anti-COVID au murit în SUA

Datele adunate de CDC arată că până la data de 9 august 166 de milioane de persoane din SUA au fost vaccinate complet. În același interval, CDC a centralizat rapoarte venite de la autoritățile din 49 de state și teritorii americane și a obținut următoarele date:

– 8.054 de persoane vaccinate și infectate cu SARS-CoV-2 au fost spitalizate sau au murit până la data de 9 august;
– dintre acestea, 74% (adică 5.928 de persoane) aveau cel puțin 65 de ani;
– 48% dintre persoanele vaccinate și infectate în acest interval (3.856) erau femei;
– 20% dintre aceste persoane au murit (1.587), însă în cazul a 341 de decese cauza nu a fost COVID-19, chiar dacă persoana avea o infecție cu SARS-CoV-2.

Prin urmare, rămân 1.246 de persoane din SUA care au murit de COVID-19 chiar dacă erau vaccinate.

Doar 1.246 de oameni din 166.000.000. Adică 0,00075% dintre cei vaccinați împotriva COVID-19 au murit de această boală.

CDC atrage însă atenția că este foarte probabil ca numărul infecțiilor „breakthrough” să fie mai ridicat deoarece nu toate cazurile sunt depistate. Chiar și așa, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA arată că infecțiile „breakthrough” apar în cazul unui număr mic de persoane.

spital medic deces pacient bolnav
Foto: 12019 / pixabay.com

KFF (Kaiser Family Foundation), o organizație non-profit din domeniul sănătății din San Francisco, SUA, a centralizat informațiile provenite de la 25 de state americane care colectau date cu privire la numărul infecțiilor „breakthrough”.

Datele colectate de KFF până la 30 iulie arată că infecțiile „breakthrough”, spitalizările și decesele sunt extrem de rare în rândul celor vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19. În toate statele procentul acestora a fost sub 1% din totalul celor vaccinați. Mai concret, procentul a variat între 0,01% în statul Connecticut și 0,54% în statul Arkansas.

În ceea ce privește procentul spitalizărilor, acesta variază între 0% (în statele California, Delaware, D.C., Indiana, New Jersey, New Mexico, Vermont și Virginia) și 0,06% în Arkansas.

Cât despre procentul deceselor în rândul persoanelor complet vaccinate, acesta este și mai scăzut, fiind 0,00% în aproape toate cele 25 de state analizate, cu două excepții: Arkansas și Michigan, unde a fost de 0,01%.

Ce se întâmplă în România

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat că, în România, 92,6% dintre decese se înregistrează la persoanele nevaccinate (este vorba despre datele din ultimele două săptămâni din luna iulie).

Cât despre numărul de cazuri de COVID-19, 81,5% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în același interval au fost la persoane nevaccinate.