Poți să iei coronavirusul din mâncare sau de pe ambalajele alimentelor?

coronavirus mâncare
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Dacă vă faceți griji că ați putea lua noul coronavirus din mâncare, de pe alimente precum carnea sau legumele proaspete sau de pe ambalajele produselor alimentare, iată ce trebuie să știți.

Autoritatea pentru Alimente și Medicamente (FDA – Food and Drug Administration) din Statele Unite arată că, la ora actuală, nu există nicio dovadă că virusul SARS-CoV-2 s-a transmis la vreo persoană prin intermediul alimentelor sau al ambalajelor pentru mâncare.

FDA mai arată că este posibil ca o persoană să ia virusul dacă atinge o suprafață sau un obiect pe care se află coronavirusul, iar apoi își duce mâna la gură, la nas, și posibil la ochi. Însă, continuă autoritatea americană, acest tip de transmitere nu este considerată principala cale prin care se răspândește virusul.

„Nu avem nicio dovadă că mâncarea sau ambalajele sunt o sursă a îmbolnăvirii”

De asemenea, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că, în general, din cauza viabilității reduse a acestor coronavirusuri pe suprafețe, sunt șanse foarte mici ca ele să reziste pe alimente, produse și ambalaje care sunt transportate pe o perioadă de mai multe zile sau săptămâni, la temperatura camerei sau în formă congelată.

Este mult mai probabil că cineva va fi expus la o transmitere a virusului ce implică un contact apropiat cu o persoană contaminată.

În cazul în care sunteți îngrijorați că ați putea lua coronavirusul din mâncare sau de pe ambalaje, FDA vă dă câteva sfaturi:

– spălați-vă pe mâini după ce ați ajuns acasă și ați pus mâna pe mâncare și pe produsele ambalate
– spălați-vă pe mâini după ce scoateți produsele ambalate din caserole, cutii, etc
– pentru a preveni bolile pe care le puteți lua din mâncarea contaminată, sunt necesari 4 pași: curățați, separați, gătiți și răciți mâncarea

„Nu avem nicio dovadă că mâncarea sau ambalajele sunt o sursă a îmbolnăvirii”, a declarat pentru LiveScience Benjamin Chapman, profesor și specialist în siguranța alimentelor la Universitatea de Stat North Carolina din SUA.

Chapman a subliniat că sunt multe lucruri pe care nu le știm despre coronavirus și că este posibil să înțelegem mai multe despre eventualul risc reprezentat de mâncare pe măsură ce mai multe informații devin disponibile.

„Nu vreau să spun că este imposibil. Posibilitatea există întotdeauna”

Potrivit sursei citate, sunt mai multe motive pentru care transmiterea virusului SARS-CoV-2 prin mâncare este puțin probabilă, chiar dacă virusul este prezent pe un aliment sau un lucrător comercial din sistemul alimentar este bolnav.

În primul rând, în lanțul alimentar există deja numeroase măsuri de siguranță menite să prevină bolile ce pot apărea din cauza mâncării contaminate:

– angajații se spală frecvent pe mâini
– suprafețele și ustensilele sunt curățate des
– mâncarea (unde e cazul) este gătită până la temperatura corectă

Toate acestea reduc drastic posibilitatea transmiterii virusului prin mâncare.

În al doilea rând, spre deosebire de bacterii, virusurile nu se pot dezvolta în interiorul unui aliment. Astfel, cantitatea de virus din mâncare va scădea odată cu timpul, în loc să crească.

În teorie, acest tip de virus nu ar trebuie să reziste în stomac, deoarece acolo este un mediu foarte acid. Însă, cel puțin deocamdată, rămân multe necunoscute și nu se știe sigur în ce măsură oamenii se pot infecta dacă ei mănâncă alimente contaminate de coronavirus.

„Nu vreau să spun că este imposibil. Posibilitatea există întotdeauna. Dar vreau să iau cea mai bună decizie bazată pe știință și pe dovezi”, a mai spus Chapman.

Foto: Free-Photos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.