Poți primi bani ca să trăiești în Paradis: O comună din Apuseni oferă 1.000 de euro

Comuna Almasu Mare, din județul Alba, este așezată într-un cadru natural splendid. Foto: Adevărul

Tinerii care se căsătoresc și rămân cel puțin cinci ani în comuna Almașu Mare, din Alba, vor primi o prima de instalare de 1.000 de euro.

Populația comunei a scăzut dramatic în ultimii ani. La cel mai recent recensământ, comuna din județul Alba avea 1.289 de locuitori, față de 1.690, în 2002.

Depopularea este provocată de exodul tinerilor, care pleacă la oraș sau în străinătate, neavând acces la locuri de muncă bine plătite în comună, scrie Adevărul.

”Având în vedere depopularea tot mai accentuată înregistrată la nivelul comunei Almaşu Mare, se impunea luarea unor măsuri care să stopeze acest fenomen tragic şi dureros, care lasă în urmă case părăsite, bătrâni lăsaţi fără cel mai mare sprijin. Din cauza sporului natural negativ, situaţia la nivelul comunei este din ce în ce mai tragică şi impune luarea unor măsuri urgente. Se observă, în ultimii ani, un exod masiv al tinerilor din comună către oraşele învecinate, iar odată plecaţi, este puţin probabil că aceştia se vor mai întoarce vreodată înapoi în locurile natale”, a declarat consilierul local Marius Rof, iniţiatorul hotărârii adoptate de Consiliul local.

Comuna Almașu Mare este compusă din opt sate și se află în zona montană vestică a județului Alba, la granița cu Hunedoara. Este o localitate care se bucură de peisaje splendide, însă accesul în comună este destul de dificil.

Este o așezare foarte veche, arheologii găsind urme ale locuirii încă din Epoca Bronzului. Dacii și romanii au trecut și ei pe aici, în timp ce prima atestare documentară a satului datează din anul 1407, sub numele de ”Possesia Almas”.

Orânduitorii locali vor să readucă tineri în sat, cu ajutorul bonusului financiar.

”Eu am mers pe ideea că pot veni oameni şi din alte părţi, să se instaleze în Almaşu Mare, pentru minimum 5 ani, să repopuleze zona. La noi principala probelmă sunt locurile de muncă. Am făcut un sondaj printre oamenii în putere, mai tineri, dacă sunt de acord ca în zonă să repornească mineritul. Tinerii mi-au spus că pentru un salariu de 1.000 de euro pe lună nu ar mai emigra, iar cei plecaţi pe dincolo s-ar întoarce acasă”, a mai spus Marius Rof, pentru sursa citată.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.