„Pot să merg să-mi cumpăr miel de Paște?” Răspunsul Poliției Române

FOTO: borevina/Pixabay.com
FOTO: borevina/Pixabay.com

Poliția Română a făcut câteva precizări legate de libertatea de mișcare a populației în contextul apropierii sărbătorilor pascale. Mulți cetățeni au întrebat dacă pot merge să-și cumpere carne de miel pentru Paște.

„Da, poţi merge să-ţi cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate şi declaraţia pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor).

De asemenea, îţi recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia şi să te asiguri că agentul economic de la care îţi cumperi mâncarea este autorizat şi respectă toate condiţiile igienico-sanitare impuse de instituţiile cu atribuţii în domeniu (vezi comunicatele ANSVSA) şi nu uita să ceri documentele de provenienţă, bon fiscal, chitanţă, factură”, transmite Poliția Română pe pagina de Facebook.

Oamenii legii spun că în acest an nu se vor mai organiza piețe în apropierea orașelor, însă comercianții pot merge să le ducă mielul acasă.

„- Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel, să vină să mi-l aducă acasă?

– Da, poate veni, dar reamintește-i să dețină, asupra sa, documentele necesare conform ordonanțelor militare și să-ți aducă documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură”, mai transmite Poliția Română, pe pagina oficială de Facebook.

Asociația Profesională a Ciobanilor, care are peste 3.000 de membri, transmite că achizițiile de miei se pot face și online.

„Eu trimit din ferma mea la Bucureşti, se face coadă online, îi tăiem, îi împachetăm frumos în cutii de carton, îi punem în maşină cu frig şi îi ducem acasă la om, care decontează transportul. Dar pentru bucureşteni se poate face acest lucru din zone mult mai apropiate, pentru că sunt atâtea turme de oi în jurul Bucureştiului şi sunt mulţi care vor să-i primească direct acasă.

Şi o firmă de curierat a pus la dispoziţie maşini cu frig şi duc miei în toată ţara. Noi la asociaţie am făcut public online acest lucru, astfel încât toţi fermierii din asociaţie care vor să distribuie, să facă acest lucru, fie ei, fie cu firme care se ocupă. Preţul de transport nu este mare, cred că se pune undeva la 1 leu în plus pe kilogram”, a explicat președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, Dan Petrescu, pentru Agerpres.ro.

Se estimează că prețul cărnii de miel va fi între 25 și cel mult 30 de lei pe kilogram anul acesta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.