Pot fi făcute drumeții din 15 mai? Răspunsul ministrului Marcel Vela

FOTO: Hermann/Pixabay.com
FOTO: Hermann/Pixabay.com

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seară, la Antena 1, că se poate ieși la pescuit de pe 15 mai, după ce încetează starea de urgență și vor fi relaxate o parte din restricțiile impuse pentru reducerea răspândirii coronavirusului.

„Relaxarea va fi etapizată, până în 15 mai vom fi foarte atenţi să nu fie o explozie de cazuri în domeniul medical. Noi suntem într-un platou de aştepare, fără să fie o creştere semnificativă.

Comparativ cu alte state, la suta de mii de locuitori, România are 4,1% decese. Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricţiile, trebuie evaluare epidemiologică.

Dacă ne situăm pe acelaşi platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări. Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeţii în trei, iar pentru drumeţii se va face o declaraţie.

N-am stabilit încă raza de acţiune, toate deciziile se vor lua în funcţie de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi şi pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-şi pregătească familiile, că pleacă”, a declarat Vela la Antena 1.

Ministrul de Interne a mai spus și că românii vor putea face drumeții și alpinism după 15 mai.

„Activităţile sportive individuale sunt cele care ţin de activităţi gen drumeţii, alte activităţi gen alpinism, mersul cu bicicleta, mersul la pescuit. Toate acestea vor fi permise. Da, puteţi pleca la Sinaia să faceţi alpinism sau drumeţie”, a mai declarat Marcel Vela.

Ministrul a mai adăugat că în această vară va fi o șansă pentru turismul românesc.

„În principiu, de la 15 mai restricţiile de noapte vor fi ridicate, dar nu să te apuci să te duci la sală, ci pentru chestii importante. Vacanţa o văd ca pe o şansă pentru turismul românesc, poate virusul ăsta a trezit în noi un sentiment de naţiune, să vedem răsăritul la Marea Neagră, nu doar la Mediterană. A trezit sentimentul de siguranţă naţională, nu doar globalizarea. Vom descoperi Delta, mănăstirile din Moldova”, a mai spus ministrul de Interne.

FOTO: Hermann/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.