Ponturi simple pentru o curatenie rapida si impecabila in locuinta

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/419/397/292/cleaner-bed-the-push-rod.jpg 

Fiecare dintre noi isi doresta sa aiba in permanenta o locuinta impecabila. Insa, trebuie sa recunoastem ca nu avem intotdeauna suficient timp la dispozitie pentru igienizarea casei. De asemenea, nici nu vorbim despre o activitate foarte placuta deoarece procesul este unul anevoios si solicita atentie si mult efort. Asadar, cum facem sa scapam cat mai rapid de corvoada curateniei? Iata cateva sfaturi practice si trucuri simple care te vor ajuta sa termini in scurt timp aceste sarcini istovitoare.

Planifica-ti cu atentie activitatile

Indiferent daca este vorba despre curatenia generala a casei sau ordinea zilnica, trebuie sa respecti anumiti pasi ca sa nu pierzi toata ziua. Stabileste ce anume ai de facut, iar apoi incepe cu o camera ori cu un anumit loc. Nu incerca sa faci ordine si curatenie in mai multe incaperi deodata si nici sa faci mai multe lucruri in acelasi timp. Nu vei lucra eficient deloc.

Asigura-te ca ai tot ce este necesar pentru curatenie

Atunci cand iti doresti o casa impecabila trebuie sa ai la dispozitie diferite produse de uz casnic. Lavete, prosoape de bucatarie, solutii degresante si anticalcar, saci menajeri, detergenti profesionali si alte produse asemanatoare, toate iti sunt necesare pentru o curatenie corespunzatooare. Improvizarea unor solutii nu va avea aceeasi eficienta precum substantele profesionale; mai mult, iti va ingreuna munca si poate conduce la afectarea suprafetelor pretentioase.

Aspira pardoselile mai des

Imprieteneste-te cu aspiratorul daca vrei sa nu depui prea mult efort pentru a face ordine si curatenie in casa. Incearca sa aspiri pe jos cel putin o data la doua zile, de preferat seara, dupa cina. In acest fel, nu se va mai aduna prea multa mizerie prin locuinta ta, iar aceasta va fi mai curata si va avea constant un aer proaspat.

Pastreaza ordinea in casa

De obicei, o casa dezordonata este considerata neingrijita. Ei bine, chiar daca ai un program foarte incarcat si trebuie sa ai grija si de copii, incearca sa nu lasi lucrurile la intamplare prin locuinta ta. Pentru un plus de confort si senzatia ca stai intr-o casa curata, ia in considerare ordinea zilnica. Astfel, incepe ziua cu facutul patului, pune-ti intotdeauna hainele in dulap, aranjeaza lucrurile pe care obisnuiesti sa le lasi pe noptiera sau birou ori aduna intr-un singur loc toate obiectele marunte. Micile detalii fac diferenta, asa ca incearca sa aloci minim 10 minute pe zi aranjarii lucrurilor din casa.

Incearca sa mentii curatenia in bucatarie

Este binecunoscut faptul ca in aceasta parte a casei se face mizerie si dezordine foarte rapid. Insa, la fel de usor, se poate face si curatenie, chiar daca gatitul si servitul meselor implica multe vase murdare. Ca sa pastrezi totul in ordine include in rutina ta zilnica unele activitati simple: spala vasele pe masura ce gatesti, pune intotdeauna obiectele curate la locul lor, igienizeaza chiuveta in fiecare zi si curata pardoseala oricand este necesar.

Lucreaza de sus in jos atunci cand faci ordine si curatenie

Fara indoiala, nimanui nu-i place sa faca aceeasi treaba de doua ori! Prin urmare, economiseste timp si efort lucrand de sus in jos. Ce inseamna asta? Simplu: Incepe curatenia cu interiorul dulapurilor, debaraseaza incaperile de lucrurile inutile, sterge geamurile, indeparteaza praful de pe corpurile suspendate si de pe pereti, iar, la final aspira covoarele si spala pardoseala.

Nu lasa pe maine ce poti face azi

Cu cat amani mai mult ordinea si curatenia, cu atat ti se vor aduna mai multe sarcini de bifat. Daca vrei sa nu-ti ingreunezi munca, ai grija sa faci in fiecare zi cate ceva prin casa. De exemplu, in timp ce te uiti la televizor, poti calca hainele pentru a doua zi, iar cand vorbesti la telefon poti sa stergi aragazul. Orice mic gest se va vedea la finalul saptamanii, cand nu vei mai avea nevoie decat de o curatenie superficiala.

O casa in care se aduna mult praf si in care obiectele des folosite nu sunt igienizate se transforma sigur intr-un adapost pentru alergeni, microbi si bacterii. Incearca sa apelezi la cateva „scurtaturi” istete ca sa te bucuri de o locuinta mereu impecabila si sa ai mai mult timp liber pentru activitatile care iti fac placere.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.