Ponta și Șova, achitați în dosarul ”Turceni-Rovinari”. Decizia nu este definitivă

Victor Ponta și-a dat demisia FOTO: Ionuț Fantaziu
Victor Ponta FOTO: Ionuț Fantaziu

Magistraţii instanţei supreme i-au achitat pe Victor Ponta și Dan Șova în dosarul „Turceni – Rovinari”, în care sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă.

În acest dosar, care vizează încheierea unor contracte de consultanţă, mai sunt judecați, alături de fostul premier Victor Ponta și fostul senator PSD Dan Şova, și Laurenţiu Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, şi Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Procurorii ceruseră pedepse cu închisoarea pentru Ponta și Șova, însă magistrații au decis că foștii membri marcanți ai PSD trebuie achitați. Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani.

”Mă bucur că în România se poate face dreptate. Îmi pare rău că asemenea abuzuri și înscenări s-au petrecut și se petrec încă în țara noastră. Mă bucur că există judecători care rezistă la toate presiunile și își fac datoria”, a declarat fostul premier.

Procurorul DNA a solicitat condamnarea lui Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cazul lui Dan Şova, procurorul DNA a solicitat condamnarea la pedepse orientate spre maximum, pentru fals în înscrisuri sub semnătura privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului DNA, Victor Ponta ar fi obținut, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, de la Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Decizia nu este definitivă

În același dosar, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea lui Cristea Dumitru, fost director general al Complexului Energetic Turceni, la 4 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Laurențiu Ciurel, fost director al general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, a fost achitat, alături de Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Decizia nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată la Înaltea Curte de Casație și Justiție.