Pomohaci e primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare

cristian pomohaci
Foto: Facebook

Fostul preot Cristian Pomohaci va primi o amendă în locul condamnări de un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Decizia a fost luată de Tribunalul Mureș, care a decis că acesta trebuie să plătească o amendă de 40.000 de lei.

Fostul preot Cristian Pomohaci era acuzat de evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit pentru banii câştigați din închirierea mai multor apartamente. El a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a acceptat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.

În aprilie 2021, după intrarea în vigoare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, Pomohaci a cerut instanței să constate că a plătit deja paguba și să îi aplice legea penală mai favorabilă, adică să îi dea o amendă în loc de condamnarea la un an de închisoare cu suspendare.

Prin urmare, Cristian Pomohaci scapă inclusiv de interdicțiile complementare, cum ar fi interdicția de a fi ales timp de 2 ani.

Pomohaci a făcut cererea în baza legii penale mai favorabile, invocând noua lege promulgată de președintele Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2021, iar Pomohaci a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală pe 23 octombrie 2020. Tribunalul Mureș a considerat că legea se aplică retroactiv inclusiv sentințelor definitive.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.