Polul Nord, înconjurat de gunoaie. Miliarde de obiecte de plastic au ajuns în apele Oceanului Arctic

Oceanul Arctic (Foto: Wikimedia Commons)
Oceanul Arctic (Foto: Wikimedia Commons)

Un curent oceanic s-a dovedit a fi ”banda rulantă” perfectă pentru miliarde de bucăți de plastic către o zonă mai liniștită a oceanului Arctic.

Potrivit unui document publicat în jurnalul ”Science Advances”, cercetătorii spanioli conduși de Andres Cozar, de la Universitatea din Cadiz, au descoperit sute de mii de obiecte mici de plastic pe un kilometru pătrat de apă din regiunile Barents și Groenlanda.

În oceanele lumii sunt peste cinci trilioane de particule de plastic, iar trei la sută dintre ele, câteva miliarde, au ajuns și în preajma Polului Nord, scrie Yahoo! News.

Cercetătorii au folosit semnalul transmis de 17.000 de balize pentru a monitoriza, cu ajutorul unui satelit, mișcarea obiectelor de la suprafața oceanului. Plasticul care a ajuns în zona Arctică provine de pe coasta de est a Americii Nord, dar și din partea nord-vestică a Europei. Odată ce ajunge în apele reci, plasticul se scufundă.

”Problema se va agrava odată ce Oceanul Arctic va pierde tot mai multă gheață”, cred oamenii de știință, care sunt convinși că se confruntă cu o problemă globală a plouării.

”Credeam că zonele polare, atât de îndepărtate, sunt medii curate, neatinse, însă aflăm pe zi ce trece că nu este adevărat”, a precizat și Jennifer Provencher, de la Universitatea Acadia, din Wolfville, Statele Unite.

Cercetătorii se tem că bucățile de plastic ar putea afecta viața mai multor specii de animale.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.