Poluarea aerului ar putea agrava pandemia de coronavirus. Ce spun specialiștii

depozitul de cenușă mehedinți halânga
Poluare. Sursa: Captură YouTube MhAlert

Aerul poluat este un important factor de risc pentru bolile de inimă și de plămâni, iar cercetătorii caută să afle dacă are efecte negative și în cazul pacienților bolnavi de COVID-19.

Pacienții cu forme severe ale bolii provocate de COVID-19 sunt de două ori mai numeroși în rândul celor care au o afecțiune respiratorie și de trei ori mai mulți în rândul celora care suferă de probleme cardiovasculare.

Poluarea aerului este nocivă pentru inimă și plămâni, susțin anii de studii elaborate în acest sens.

Aerul murdar, care ucide deja cel puțin 7 milioane de oameni în fiecare an, ar putea accelera pandemia de coronavirus. Nu ar fi o surpriză. Epicentrele pandemiei de coronavirus par să fie poziționate cu precădere în zone cu aer poluat, cum ar fi nordul Italiei, de exemplu, scrie The Guardian.

Pentru a stabili, însă, o legătură științifică între aerul poluat și agravarea simptomelor provocate de coronavirus este nevoie de mai multe studii.

”Nu avem o dovadă concretă între poluare și rata de mortalitate, însă știm că dacă trăiești într-o zonă cu aer mai puțin curat șansele de a fi afectat mai puternic de coronavirus cresc”, a spus dr. Maria Neira, director de sănătate publică la Organizația Mondială a Sănătății.

Un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Harvard a descoperit că poluarea aerului are legătură cu o rată crescută a deceselor provocate de Covid-19, în timp ce un alt efort de cercetare, desfășurat în Europa, a arătat că poluarea aerului ”este unul dintre cei mai importanți factori” în cazul persoanelor decedate de coronavirus.

Un studiu realizat în China, țara de origine a virusului, arată că orașele poluate moderat cu dioxid de azot pe o perioadă de cinci ani înainte de izbucnirea pandemiei au cu 22% mai multe cazuri de infectare, în timp ce zonele poluate cu particule mici au înregistrat cu 15% mai multe cazuri.