Dezastru pe un râu din România. Tone de pești sufocați cu metale grele

poluare râul lăpuș

Foto: Digi24

Râul Lăpuș din județul Maramureș a fost grav poluat de apele deversate din mina Băiuț. Apele roșii, care au în componență metale grele, au ucis 3 tone de pești și au afectat întregul ecosistem din aria protejată Cheile Lăpușului, transmite Digi24.

Este cea mai gravă poluare accidentală de pe râul Lăpuș din ultimii 12 ani. Peștii s-au sufocat cu metalele grele din apa roșie și au murit. Și drumul județean Cavnic-Băiuț a fost afectat pe o porțiune de 500 de metri, iar costurile pentru refacerea lui se ridică la aproximativ 220.000 de lei.

„Mi s-a lipit de mână. Am luat peștele în mână, s-au lipit degetele de mână și un miros de metale grele ce nu l-ai putut suporta. S-au găsit pești mari, s-a găsit pește și până la un kilogram”, a povestit Mircea Blenche, paznicul Asociației “Cheile Lăpușului”, pentru sursa citată.

Compania națională Remin, cea care are în administrare mina Băiuț de unde s-au deversat apele, dă vina pe lipsta de investiții. Potrivit acestora, din anul 2012 nu s-a alocat pentru Remin niciun leu pentru lucrări de închidere și ecologizare a fostelor mine. Astfel, apa de mină se acumulează în lucrările miniere și nu există niciun control.

O soluție ar fi construirea unor stații de epurare, însă până acum planul a rămas pe hârtie.

Cheile Lăpușului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Târgu Lăpuș.

Rezervația naturală declarată arie protejată se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului.

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version