Dezastru pe un râu din România. Tone de pești sufocați cu metale grele

poluare râul lăpuș
Foto: Digi24

Râul Lăpuș din județul Maramureș a fost grav poluat de apele deversate din mina Băiuț. Apele roșii, care au în componență metale grele, au ucis 3 tone de pești și au afectat întregul ecosistem din aria protejată Cheile Lăpușului, transmite Digi24.

Este cea mai gravă poluare accidentală de pe râul Lăpuș din ultimii 12 ani. Peștii s-au sufocat cu metalele grele din apa roșie și au murit. Și drumul județean Cavnic-Băiuț a fost afectat pe o porțiune de 500 de metri, iar costurile pentru refacerea lui se ridică la aproximativ 220.000 de lei.

„Mi s-a lipit de mână. Am luat peștele în mână, s-au lipit degetele de mână și un miros de metale grele ce nu l-ai putut suporta. S-au găsit pești mari, s-a găsit pește și până la un kilogram”, a povestit Mircea Blenche, paznicul Asociației “Cheile Lăpușului”, pentru sursa citată.

Compania națională Remin, cea care are în administrare mina Băiuț de unde s-au deversat apele, dă vina pe lipsta de investiții. Potrivit acestora, din anul 2012 nu s-a alocat pentru Remin niciun leu pentru lucrări de închidere și ecologizare a fostelor mine. Astfel, apa de mină se acumulează în lucrările miniere și nu există niciun control.

O soluție ar fi construirea unor stații de epurare, însă până acum planul a rămas pe hârtie.

Cheile Lăpușului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Târgu Lăpuș.

Rezervația naturală declarată arie protejată se întinde pe o distanță de 25 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Cheile Lăpușului.

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.