Poluare puternică într-un oraș mare al României: „Purtați măști medicale!”

FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com
FOTO: Ben_Kerckx/Pixabay.com

Concentrațiile de particule de praf au depășit valorile admise în Iași. Situația persistă de câteva zile, potrivit jurnaliștilor de la ZiaruldeIasi.ro. Stațiile din oraș care monitorizează calitatea aerului au arătat cote extrem de ridicate, mult peste limite.

„Sunt mai mulţi factori care au determinat poluarea extrem de ridicată, iar acum se suprapun peste un fenomen de inversie termică şi toţi poluanţii sunt «păstraţi» la sol pe o perioadă mai mare de timp. Acum putem observa poluarea aşa cum este ea în realitate. Este o poluare foarte mare din cauza unor factori precum traficul, şantierele, vegetaţia este în «cădere» şi la care se adaugă acest fenomen meteo”, a declarat cercetătorul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza Iași”, pentru ZiaruldeIasi.ro.

Cercetătorul a spus că poluarea se va păstra la cote ridicate în condițiile în care, în următoarea perioadă, nu vor fi precipitații. De asemenea, profesorul Gurlui a făcut măsurători în mai multe locuri din oraș și a făcut un top al celor mai poluate zone.

Primăria din Iași a avut o reacție discretă, publicată pe site-ul ziarului municipalității, curierul-iasi.ro. „În Municipiul Iaşi au crescut peste limitele ad­misibile concentraţiile de particule de praf PM10, fapt ce poate dăuna sănătăţii persoa­nelor cu afecţiuni pulmonare, persoanelor în vârstă şi mai ales copiilor. În aceste condiţii se recomandă evitarea staţionării persoanelor în zonele cu trafic intens, evitarea zonelor aglomerate cu vegetaţie redusă, purtarea măştilor medicale protectoare şi limitarea timpilor de aerisire a locuinţelor“, se arată în informarea Primăriei, potrivit Ziarul de Iași.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.