Poluare masivă cu fier, cupru și zinc pe Bistrița. Râul a devenit cărămiziu

poluare pe bistrița
Foto: Apele Române Siret

Râul Bistrița a fost poluat în acest weekend cu ape de mină de culoare cărămizie, ce conținea fier, zinc și cupru, și care proveneau de la o fostă exploatare minieră.

Sâmbătă, 13 mai 2023, în jurul orei 19:30, un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava din zona Broșteni, județul Suceava, a anunțat că apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie.

GA Suceava a trimis în zonă o comisie pentru a investiga fenomenul, pentru a recolta probe în vederea stabilirii cauzelor și pentru a stabili măsurile necesare.

S-a constatat că sursa de poluare este fosta platoformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de mină de culoare cărămizie, încărcate cu materie în suspensie, cu un debit de circa 30 litri/secundă.

SGA Suceava a recoltat probe de apă din mai multe secțiuni, începând cu gura de evacuare a platformei miniere și până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț, a transmis Administrația Bazinală de Apă Siret, unitate subordonată Administrației Naționale „Apele Române”.

Analizele au arătat apa conține fier, zinc şi cupru peste limitele legale. Nu există însă o poluare cu metale grele, a anunțat Ministerul Mediului într-un comunicat de presă citat de Agerpres.ro.

Sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru pe o distanţă de circa 7 km în aval.

Nu s-au observat pești morți, însă specialiştii recomandă să nu se consume apa nici pentru adăpatul animalelor și nici în alte scopuri.

Experţii au mai stabilit că poluarea s-a produs după ce în subteran s-au prăbușit foste lucrări miniere, ceea ce a condus la evacuarea apelor de mină.

Pentru alimentarea cu apă a localităților din aval nu se utilizează surse de apă de suprafață. Prin urmare, apa din sistemul centralizat este sigură, a mai transmis Administrația Bazinală de Apă Siret.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.