Polonia riscă să piardă dreptul de a vota în UE, după reforme controversate în Justiție. Urmează România?

Viitorul Poloniei în Uniunea Europeană este în dubiu. Foto: Pawel Kabanski / Flickr
Viitorul Poloniei în Uniunea Europeană este în dubiu. Foto: Pawel Kabanski / Flickr

Scandalul a pornit după ce guvernul de la Varșovia a aprobat o nouă legislație care oferă Executivului un control mai mare asupra Curții Supreme și în procesul de numire a judecătorilor.

Comisia Europeană a activat articolul 7, un proces îndelungat care ar putea duce la pierderea dreptului de vot la Bruxelles pentru Polonia. Uniunea Europeană crede că independența judiciară a Poloniei este amenințată.

Este primul pas făcut împotriva guvernării de la Varșovia și o acțiune fără precedent a Uniunii Europene împotriva unui stat membru. Polonezii au fost avertizați că reformele pe care le fac în domeniul Justiției nu sunt pe placul Uniunii în ultimii doi ani, însă o decizie a Senatului de la Varșovia de la sfârșitul săptămânii trecute, când Guvernul a primit un control mai mare asupra Curții Supreme și a consiliului magistraților, care numește judecătorii, pare să fi picătura care a umplut paharul.

Mateusz Morawiecki, care a devenit premier la începutul lunii decembrie, a apărat măsurile și a spus că se așteaptă la lansarea articolului 7. Cum acesta a fost activat, Polonia are la dispoziție câteva săptămâni pentru a răspunde, înainte ca alte sancțiuni să intre în vigoare.

Cea mai severă pedeapsă este retragerea dreptului de vot a Poloniei în cadrul Uniunii Europene, însă această măsură poate fi luată doar în unanimitate de către celelalte state membre. Ungaria a anunțat deja că nu va susține niciodată o astfel de măsură.

Dacă în România se încearcă introducerea unor legi ale justiției controversate, în Polonia modificările au fost deja făcute, cu toate că se așteaptă aprobarea lor de către președinte. Astfel, potrivit noilor legi, Curtea Supremă din Polonia va putea conduce ”revizuiri extraordinare” ale deciziilor finale luate de tribunale în ultimii 20 de ani.

De asemenea, va fi creată o cameră disciplinară autonomă – asemănătoare organului propus de către comisia condusă de Florin Iordache, în România – care va fi compusă din membri aleși de către camera superioară a Parlamentului.

Consiliul juridic, care evaluează candidații pentru posturile de judecători, va fi ales de către camera inferioară a Parlamentului. Până acum, magistrații își alegeau singuri conducătorii.

Dacă aleșii polonezilor spun că justiția lor are nevoie imediată de reformă, observatorii europeni sunt sceptici.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.