Polonezii își vor putea ține cartea de identitate pe telefonul mobil

FOTO: Niek Verlaan/Pixabay.com
FOTO: Niek Verlaan/Pixabay.com

În timp ce România trăiește încă în era copiilor legalizate, cetățenii polonezi vor putea folosi versiuni electronice ale cărților de identitate direct de pe telefon.

Potrivit Annei Strezynska, care conduce Ministerul Digital polonez, cărțile de identitate vor putea fi ținute pe telefon începând cu anul viitor.

”Sper că polonezii, care sunt recunoscuți în Europa pentru deschiderea lor la noile tehnologicii, vor folosi cu încredere acest sistem”, a spus Strezynska, citată de agenția poloneză PAP.

Tehnologia este testată deja în mai multe orașe din Polonia, care nu este singura țară din Uniunea Europeană care dorește să implementeze acest sistem, versiuni similare fiind deja în uz în Austria și Estonia.

Ministrul polonez a anunțat că guvernul pregătește modificările legislative necesare, astfel încât cetățenii țării să își poată folosi telefoanele mobile pentru a se identifica în fața polițiștilor sau a altor funcționari publici.

Sistemul va fi implementat treptat, primii care urmează să aibă acces la el fiind tinerii. Polonezii nu vor să se oprească la cărțile de identitate. În anii viitori, se vor realiza versiuni digitale pentru permise de conducere, taloane de înregistrare sau carnete de student.

Polonia are peste 38 de milioane de locuitori, iar aceștia își vor ține documentele în cloud, iar accesul la ele se va face cu ajutorul unui cod pe care îl vor primi via SMS, la fel ca în cazul tranzacțiilor bancare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.