Polițistul brașovean Marian Godină este de acord cu completarea și verificarea declarațiilor de avere de către Agenția Națională de Integritate (ANI), dar critică faptul că aceste informații pot fi aflate de oricine în cazul funcționarilor publici, invocând motive ce țin de intimitate.
„Sunt de acord să completez declarația de avere și cei de la ANI să mă verifice cât vor, iar dacă descoperă nereguli, să suport rigorile legii. Dar nu mi se pare normal ca aceste date să fie publice”, a scris Godină pe pagina sa de Facebook, după ce CCR a hotărât ca declarațiile de avere să nu mai fie făcute publice pe site-ul instituției însărcinate cu sancționarea incompatibilităților și conflictelor de interese în cazul persoanelor cu funcții publice.
El susține că, pentru funcționarii publici cu venituri modeste, publicarea unor date personale nu are nicio legătură cu prevenirea corupției, ci cu o invadare a vieții private.
Dându-se exemplu, el a precizat că la începutul carierei nu avea niciun bun de declarat, dar odată cu trecerea timpului, a ajuns să-și vadă viața financiară expusă public, de la casa donată de către părinții săi, la sumele încasate din apariții TV sau creditele contractate pentru nevoi personale sau o locuință.
„Un jurnalist binevoitor a căutat declarația mea și a scris «Oare cine i-a donat lui Godină o casă în Brașov?». Sunt convins că și la ora asta există persoane care au citit atunci și au rămas cu impresia că cineva mi-a dat mie o casă contra ceva servicii. De ce oare trebuie să fie public că părinții mei mi-au donat o casă, că se află în Brașov și că are un teren în suprafață de x mp?”, a mai spus polițistul brașovean.
„Nu vreau să vadă colegii, neamurile, vecinii că eu am un credit, pe câți ani, ce apartament am cumpărat și câți mp are”, invocând faptul că împrumutul de bancă este ceva intim.
Godină consideră, de asemenea, că nu este normal ca „oricine pe lumea asta” să știe ce mașină conduce sau câți bani are în cont, de teamă că vreo rudă ar apela la el pentru un împrumut.
„De ce trebuie să vadă oricine din lumea asta câți bani am eu în cont? Poate mă sună fratele să-i dau bani și dacă-i zic că n-am, o să-mi zică «cum, mă, că am văzut că tu ai»?”, a mai scris polițistul.
El a atras atenția și asupra caracterului intruziv al acestor declarații de avere în viața celor apropiați: „Noi trebuie să trecem unde lucrează soțiile și veniturile lor. Poate nici ea nu vrea ca o colegă să-i vadă salariul. Ce vină are soția mea că sunt eu funcționar public?”.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: