Polițistul care divulga informații secrete despre Liviu Dragnea s-a ales cu 8 ani de pușcărie

FOTO: 3839153/Pixabay.com
FOTO: 3839153/Pixabay.com

Dan Emil Manolachi, un fost ofițer de poliţie judiciară din Direcţia Naţională Anticorupţie care a divulgat informații secrete dintr-o anchetă ce viza firma Tel Drum și îl menționa și pe Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare.

Poliţistul a fost găsit vinovat că a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care conţinea informaţii despre societatea Tel Drum.

Polițistul a fost găsit vinovat pentru favorizarea infractorului, folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite și divulgare a secretului care periclitează siguranța statului.

Alături de Manolachi, la pușcărie va merge și fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, care a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranța statului și trafic de influență.

Nu sunt, însă, și singurii care spionau ancheta în cazul Tel Drum, de care Liviu Dragnea s-a distanțat declarativ de nenumărate rânduri, însă faptele indică exact opusul.

Manolachi mai este condamnat definitiv într-un alt dosar: 5 ani de închisoare pentru divulgarea de informaţii secrete în cazul unor comisari de la Garda Financiară.

Potrivit DNA, în urmă cu șase ani și jumătate, fostul polițist din cadrul DNA l-a informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro.

Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar. Banii, spun reprezentanţii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruţi de Preda de la Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni.

Toate persoanele menționate au primit condamnări la mai mulți ani de închisoare, însă unele sentințe au fost dictate cu suspendare.

Fostul ofiţer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal. Pentru aceste „servicii” fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa – Arhivele Naţionale şi să-l ajute să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.

Ancheta în cauză privea felul în care firma Tel Drum ar fi fost favorizată de funcționarii din cadrul Primăriei Alexandria pentru obținerea mai multor lucrări.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.