Polițiștii rutieri vor avea camere video și vor înregistra discuțiile cu șoferii opriți în trafic

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Ministerul de Interne a anunțat că 9.000 de camere video vor ajunge în aproximativ o lună la polițiștii de la Rutieră. Apoi, atunci când vor fi opriți în trafic, șoferii vor fi avertizați că discuția cu agentul este înregistrată, iar imaginile, în caz de nevoie, vor putea fi folosite în instanță.

Sistemul body-cam a fost deja testat cu ajutorul a 300 de polițiști și a fost declarat un succes. Ministerul de Interne a investit 5,8 milioane de lei în cele 9.000 de mini-camere. Camerele ar urma să fie folosite în schimburi de aproape 40.000 de polițiști. Oficialii MAI spun că, în primă fază, vor primi dispozitive de înregistrare video toți polițiștii în uniformă. Apoi, vor primi și cei din structurile speciale.

Începând cu 26 ianuarie au intrat în vigoare noi prevederi în domeniul ordinii și siguranței publice. „Legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul politiei și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului”, transmite Poliția Română.

Potrivit noilor reglementări,  „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

O altă modificare legislativă care a intrat în vigoare duminică vizează sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicală care tulbură liniștea în cartiere rezidențiale cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

De asemenea, în cazul repetării contravenției în termen de 24 de ore, se aplică o amendă de până la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.