Polițiștii au primit mai multe puteri. Când pot intra în casă fără acordul proprietarului

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Parlamentarii au votat un proiect de lege prin care polițiștilor li se acordă mai multe puteri în ceea ce privește autoritatea. De exemplu, un polițist va putea intra într-o casă fără acordul proprietarului pentru a salva o persoană sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii.

Potrivit schimbărilor legislative, polițistul va putea pătrunde într-o locuință fără acordul proprietarului dacă are indicii că acolo se află o persoană în pericol, dacă s-ar putea ascunde un suspect de terorism sau orice altă persoană care a comis infracțiuni.

De asemenea, poliţistul poate duce la secţie o persoană nu doar atunci când nu se poate stabili pe loc identitatea, ci şi din cauza comportamentului sau a bunurilor aflate asupra unei persoane despre care poliţistul crede că a comis o faptă ilegală.

Legea spune că la secție, verificările se vor face de îndată, în cel mult 8 ore, iar termenul va putea fi prelungit până la 12 ore. Dacă nu se rezolva problema, persoana chemată poate să plece.

De asemenea, legea mai spune că dacă polițistul avertizează prin mesajul „Poliția, stai! Nu te apropia!” și cel căruia i se adresează își continuă drumul, acțiunea îi dă dreptul agentului de poliție să intervină în forță.

Legea prevede şi amenzi mai mari pentru faptele antisociale sau pentru organziarea de petreceri în spaţiul public.

Cel mai recent caz în care un polițist a fost rănit a fost pe 11 decembrie. În Calafat, după o tamponare în trafic, două clanuri s-au luat la bătaie în plină stradă cu bâte și cozi de topor. Un polițist care ajunge la fața locului și pulverizează spray lacrimogen pentru a opri conflictul este lovit cu o bâtă de un bărbat.

Potrivit ziarelor locale, întreg scandalul s-a oprit doar după ce au intervenit forțele de intervenție rapidă ale polițiștilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.