Mihai Tudose a fost surprins fumând în Parlament

Politicienii ignoră legea anti-fumat. Mai mulți lideri politici au fost surprinși în Parlament cu țigara aprinsă. Unul dintre ei este chiar noul premier, Mihai Tudose. Și fostul premier Sorin Grindeanu a fost filmat în timp ce fuma în biroul lui Liviu Dragnea din Parlament. Acesta s-a scuzat spunând că era vorba de o țigară electronică cu abur.

Potrivit Digi24, președintele executiv PSD, Niculae Bădălău, a ieșit luna trecută de la o ședință a Comitetului Executiv al PSD fără să-și dea seama că în mână are o țigară aprinsă. Și-a adus aminte când i-a atras atenția un jurnalist.

Premierul Tudose a fost surprins într-o situație asemănătoare în Parlament pe 27 aprilie, când intrase în vigoare legea antifumat, mai spun jurnaliștii Digi24.

Inițial, la primul vot, în Senat, proiectul legislativ nu propunea interdicții și pentru cluburi și restaurante, iar modificările au fost propuse de deputatul PSD Aurelia Cristea.

Deputatul PSD Cristea spunea, atunci când a propus modificările, că motivele care au stat la baza acestor demersuri sunt cele ale „unei mame îngrijorate, care, pe deasupra, este și deputat și, implicit, primește sesizări din partea cetățenilor”.

„Acest proiect de lege înseamnă, în primul rând, un pariu pentru generația tânără, o modalitate prin care tinerii să înveţe respectul reciproc şi să se obişnuiască să socializeze în baruri/restaurante/cafenele şi fără tutun. Să fie la modă să nu fumezi!

Fac apel inclusiv la fumători şi la proprietarii din HoReCa, pentru că nu este o lege a discriminării, este o lege pentru sănătatea noastră! În ciuda percepţiei generale, această lege nu va afecta industria HoReCa, ci va încuraja un nou tip de cultură, de comportament al consumatorilor, la care vor lua parte întreaga familie, inclusiv copiii, consumatorii de mâine.

Cred, sincer, că, prin asumarea unei astfel de atitudini colective, vom creşte calitatea vieţii noastre, a tuturor, atât a fumătorilor- care ar putea alege să se lase din comoditate, cât şi a „victimelor colaterale” ale fumatului pasiv!”, a mai adăugat Aurelia Cristea.

Fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește, potrivit un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Potrivit sondajului, 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.
„Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă, în situaţia intervievaţilor din mediul urban şi în cazul bărbaţilor. Procentul nefumătorilor este mai ridicat în cazul persoanelor cu studii elementare.

De asemenea, proporţia celor care nu fumează tutun deloc este mai ridicată în mediul rural. Aproximativ un sfert (26%) dintre fumătorii participanţi la acest studiu cheltuie între 1 şi 30 lei, săptămânal, pe ţigări, aproape o cincime dintre aceştia cheltuie între 31 şi 50 de lei, iar 30% cheltuie între 51 şi 100 lei săptămânal”, spun reprezentanții IRES.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.