Poliția Română nu știe câte apeluri false sunt la 112

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Într-un răspuns trimis Digi24, instituția Poliției susține că nu deține datele statistice despre apelurile false la numărul de urgență 112 și că nu este obligată legal să investigheze situația.

„Menționăm că Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public stabilește obligația autorităților/instituțiilor publice de a pune la dispoziție informațiile existente, în materialitatea lor, iar nu a prelucra anumite date pentru a obține informațiile solicitate.

În urma verificărilor efectuate, vă comunicăm faptul că nu deținem datele statistice solicitate, cuantificate distinct cu privire la sancțiunile contravenționale aplicate conform OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență”, se arată în comunicat.

Potrivit STS, din cele peste 400.000 de apeluri la 112 doar în perioada 20-31 iulie 2019, peste 192.000 au fost apeluri ”non-urgente”, fără să precizeze câte dintre ele au fost farse.

Poliția Română a demarat recent o campanie media împotriva apelurilor false la 112, însă nu pare să știe mai nimic despre fenomenul pe care încearcă să îl combată.