Poliția Română: Toate radarele vor fi scoase pe șosele timp de trei zile

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

Poliția Română a anunțat că organizează o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere, iar timp de trei zile, începând de vineri, vor fi scoase pe șosele toate radarele pe care le are în dotare.

Se vor folosi echipamentele video de supraveghere a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor instalate pe autospeciale şi cinemometrele portabile model TruCAM, precizează Poliția. De asemenea, vor fi utilizate și aparate etilotest, etilometru și drugtest, pentru depistarea șoferilor băuți sau aflați sub influența drogurilor.

Poliția anunță că în primele 5 luni ale acestui an, viteza a generat 17% dintre accidentele rutiere grave, ocupând locul al treilea în ierarhie, cu 470 de accidente, soldate cu decesul a 118 persoane și rănirea gravă a altor 499.

Potrivit unui raport al Consiliului European pentru Siguranță în Transporturi, România are cea mai mare rată a mortalității rutiere din UE, cu 96 de decese la un milion de locuitori în 2018. E o rată aproape dublă față de media europeană de 49 de morți la un milion de locuitori.

Pentru al doilea an consecutiv, țara cu cele mai puține accidente mortale este Norvegia, care înregistrează 20 de decese la un milion de locuitori. Urmează Elveția și Marea Britanie, cu mai puțin de 27,5 decese în accidente rutiere la un milion de locuitori.

Pe ultimele locuri se clasează țara noastră și Bulgaria, care are o rată de 87 de decese la un milion de locuitori. România și țara vecină sunt singurele state membre cu o rată a accidentelor mortale mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori. UE are ca obiectiv reducerea la jumătate a numărului de accidente rutiere mortale până în 2020 comparativ cu 2010. Însă acest lucru pare a fi foarte greu de atins.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.