Poliția portugheză l-a arestat pe rabinul care a certificat descendența safardă a lui Roman Abramovici

FOTO: Marina Lystseva/Wikimedia Commons
FOTO: Marina Lystseva/Wikimedia Commons

Poliția judiciară portugheză l-a arestat pe rabinul comunității israeliene din Porto, Daniel Litvak, care a certificat descendența safardă a oligarhului rus Roman Abramovici pentru ca acesta să obțină naționalitate portugheză.

Potrivit presei locale portugheze, Litvak a fost arestat joi, iar arestarea sa poate avea legătură cu o anchetă privind presupuse nereguli în acordarea de certificate evreilor sefarzi.

Pașaportul portughez al lui Roman Abramovici a stârnit critici și suspiciuni în Portugalia imediat după ce acesta l-a obținut.

Abramovici a reuşit să obţină cetăţenia portugheză în aprilie anul trecut graţie legii naţionalităţii portugheze care îi recunoaşte pe descendenţii evreilor sefarzi care au trăit în peninsula iberică până la expulzarea lor, la sfârşitul secolului al XV-lea.

La aflarea acestei ştiri, activiştii şi comentatorii au criticat acordarea cetăţeniei portugheze oligarhului rus, iar oponentul Aleksei Navalnîi a acuzat chiar Portugalia că a primit mită pentru a-l naturaliza pe Abramovici.

Roman Abramovici, în vârstă de 55 de ani, născut în fosta Uniune Sovietică, are în prezent patru naţionalităţi: rusă, israeliană, lituaniană şi portugheză.

În Portugalia a fost dată o lege în 2015 prin care decendenții evreilor sefarzi pot deveni cetățeni ai acestei țări. Peste 30.000 de persoane au apelat la această lege.