Polițiștii germani le cer hotelurilor să îi informeze când cazează români

cameră de hotel
Foto: Olichel / pixabay.com

Poliția din orașul Leipzig din Germania le-a cerut hotelurilor să îi anunțe atunci când cazează români. Oamenii legii au transmis astfel de adrese hotelurilor înainte de festivalul de muzică Highfield, pe motiv că bande de hoți de buzunare români ar acționa în timpul festivalului pentru a-i fura pe turiști, relatează publicația germană mdr.de.

Poliția din Leipzig este acuzată acum de rasism, însă reprezentanții săi au respins acuzațiile pe motiv că au existat cazuri în trecut când hoții români au acționat în timpul festivalului Highfield.

De exemplu, în anul 2016, poliția a arestat mai mulți membri ai unei bande de 20 de hoți, majoritatea români, care au furat telefoane mobile și bani în timpul festivalului. Mai mult, poliția a descoperit că banda respectivă era responsabilă de numeroase alte furturi comise la concerte din diferite țări europene.

Juliane Nagel, membru al Parlamentului, a reacționat pe Twitter criticând măsura luată de polițiștii din Leipzig: „Încă o dată suntem martori ai măsurilor dubioase luate de poliție. Fascismul cotidian vine sub forma unei scrisori oficiale formulate politicos (scrisoarea prin care poliția le cerea hotelurilor să îi anunțe dacă au români cazați – n.r.)”.

Și organizația Cop Watch Leipzig consideră că poliția a greșit deoarece i-a plasat automat pe toți românii în grupul potențialilor hoți, stigmatizându-i.

Însă autoritățile germane consideră că au acționat legal. Poliția din Leipzig a transmis un mesaj pe Twitter prin care a arătat că „în limitele legii, poliția poate lua măsurile necesare pentru a elimina o amenințare la ordinea și siguranța publică”.

Natalia Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a reacționat și ea față de cele întâmplate în Germania.

”Am aflat cu surprindere și îngrijorare că la Leipzig, în Germania, Poliția le cere hotelierilor să anunțe dacă au cazați cetățeni români. Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care călătoresc în Germania să fie supuși unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toți, ca popor, într-o lumină nefavorabilă și nedreaptă”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat de presă.

”În Germania trăiesc peste 850.000 de români și persoane de origine română, reprezentând a cincea minoritate din această țară. Românii sunt bine integrați și fac cinste României aducând, în același timp, plus valoare țării-gazdă. Urmărim îndeaproape această situație îngrijorătoare, menținând legătura cu MAE și cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autoritățile din Leipzig”, se mai arată în comunicatul de presă.

Natalia Elena Intotero mai spune că ”românii sunt cetățeni europeni și au drepturi egale cu cele ale cetățenilor din statele de reședință sau din statele unde călătoresc sau studiază. Orice formă de discriminare este contrară valorilor europene la care toate țările membre ale Uniunii Europene au aderat”.

Foto: Olichel / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.