Comanzi taxi prin aplicații? Poliția București le cere taximetriștilor să NU le mai folosească

Poliția Locală din Capitală a început să le comunice șoferilor de taxi să nu mai folosească aplicațiile Clever Taxi și Star Taxi. Ambele aplicații sunt foarte populare în rândurile clienților de taxi, care pot plasa o comandă fără a fi nevoiți să apeleze la un dispecerat.

Șoferii de taxi nu au fost amendați, dar au fost încheiate o serie de procese verbale de constatare a folosirii acestor aplicații. Reprezentanții celor două companii spun, pentru hotnews.ro, că amendarea nici nu este posibilă, potrivit reglementărilor actuale. Ei consideră că acțiunea poliției din București este un abuz și o formă de a intimida șoferii.

„Intai au inceput sa anunte dispeceratele de taxi membre COTAR, pe statii, ca soferii sa nu mai foloseasca Star Taxi si Clever Taxi. Apoi Politia Locala a Municipiului Bucuresti a venit in statiile de taxi de la AFI Cotroceni si Mall Vitan si au facut niste constatari, procese verbale in care s-a constatat ca soferul foloseste aceste aplicatii pentru preluarea amenzilor. Soferii au fost intrebati ce aplicatii folosesc si li s-a spus sa nu mai lucreze cu aceste aplicatii pe viitor si sa foloseasca doar aplicatiile dispeceratelor.

Nu s-a aplicat nicio sanctiune aseara. Intelegem ca astazi sunt din nou pe strazi oamenii din Primarie. Noi consideram ca a fost un abuz orchestrat de dispeceratele de taxi. Primaria nu face decat sa respecte ce dicteaza dispeceratele. Este un abuz ce face Primaria si se incearca eliminarea din piata a singurei metode sigure de a comanda un taxi in Bucuresti”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Cojocaru, director general Star Taxi.

„In primul rand, acea reglementare nu este nicaieri publicata, nu este trecuta in Monitorul Oficial, ca sa putem sa afirmam ca este in vigoare. Asta este prima problema. A doua problema este ca potrivit acelei reglementari, furnizorii de comenzi ar trebui sa fie amendati, insa potrivit documentului respectiv furnizori pot fi doar dispeceratele, noi avand o aplicatie de comunicare intre clienti si soferi, directa, fara intermediere, deci in cazul nostru nu se aplica.

Amenda nu se va putea aplica niciodata soferilor, nu este niciun fel de baza legala pentru asta. Ce s-a intamplat aseara au fost niste procese verbale de constatare in care politistii locali au facut un abuz in incercarea de a intimida soferii ca sa nu mai foloseasca aplicatia si au scris un proces verbal de constatare. Nu este un avertisment, nu scrie nicaieri ca este ilegal, doar constata ca foloseste aplicatia Clever Taxi”, a declarat pentru HotNews.ro Mihai Rotaru, director General Clever Taxi.

Pe 19 decembrie, Consiliul General al municipiului București, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat modificarea regulamentului de taximetrie din București astfel încât pe teritoriul municipiului serviciile de dispecerat să devină obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizați de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului București. Aceasta prevedere va afecta Clever și Star Taxi, posibil și Uber și Taxify, care nu sunt dispecerizate.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.