Poliția a luat cu duba 8 elevi și i-a dus la secție deoarece se jucau în curtea școlii în weekend

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Opt copii din orașul Constanța, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se jucau în curtea unei școli din cartierul Tomis Nord, au fost luați cu duba, duși la secție și amendați de Poliție, relatează ziuaconstanța.ro.

Întregul incident a fost relatat pe rețeaua de socializare Facebook și de părintele unuia dintre copii, care a menționat că toți sunt olimpici și nu au avut niciodată probleme cu legea. El a publicat și procesul verbal prin care fiul său a fost amendat cu 250 de lei. Toți copiii au primit această amendă pe motiv că au încălcat normele legale de acces, adică au intrat să folosească terenul de sport după terminarea cursurilor.

Concret, ei au fost amendați deoarece au încălcat articolul 2, punctul 13, din Legea 61/1991. Acesta are următorul conținut:

„Constituie contravenție pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităților publice centrale și locale, instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ și spațiilor aparținând acestora, indiferent de destinația lor, regiilor autonome, societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, partidelor sau altor formațiuni politice, organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale, ambasadelor și reprezentanțelor altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, precum și ocuparea fără drept a terenurilor aparținând ambasadelor și reprezentanțelor sau a terenurilor situate în perimetrul acestora ori refuzul de a le părăsi la cererea organelor de ordine;”.

Iată ce a relatat pe Facebook Bogdan Albota, tatăl unuia dintre copii:

Las aici o dovada a neputinței unor polițiști de a discerne o fapta săvârșită cu rea credință de o fapta nevinovata a unor copii.

Azi in jurul orei 20 câțiva copii de clasa a-9-a stăteau liniștiti de vorba in incinta școlii 29 fără a deranja pe nimeni. Pe timpul zilei au jucat baschet sau fotbal tot in curtea școlii 29. La ora 20 au sosit câțiva polițiști de la secția 2 care prinseseră toți infractorii din cartier și au ridicat cu mașinile de poliție cam 10 copii, ducându-i la secția 2. Mă sunat copilul ca e la poliție și nu știe de ce ca nu a făcut absolut nimic rău. Merg la poliție sa-l iau și acum începe partea interesantă.

Mă legitimez cu ci meu și al copilului iar polițiștii nu se uita pe buletine. Întreb de ce au luat copilul din curtea școlii și l-au dus la secție. Un domn polițist pe nume Ruță îmi spune ca nu avea voie in curtea școlii conform legii 61. Adică dacă nu e elev in școala respectiva nu are voie sa se joace și nici sa stea in curtea școlii. Bun zic, dar de ce nu se pun panouri pe gardul școlii pt a avertiza copii ca nu au voie in curte sa se joace( răspuns pauza ca nu e competenta lui). Întreb de ce nu se încuie poarta școlii și nu exista paza care sa nu lase copii înăuntru dacă e așa grav sa te joci in curtea școlii . ( răspuns polițist: am amendat școala cu 5000 lei).

După ce am sta 1:30 prin curtea secției 2 poliție constanta iese copilul cu un pv de 250 RON însoțit de domnul rutea mândru ca a rezolvat un caz greu.

Bă nene sunteți noaptea minții. Nu asigurați terenuri de joaca decente pentru copii, nu asigurați paza și închiderea terenurilor de joaca din incinta școlilor dacă chiar e problema așa mare ca se joaca niște copii.

Nu in ultimul rând toți copii luați cu duba sunt numai olimpici și învață la licee de renume începând cu: Ovidius, Traian, Eminescu, Calinescu. Nici un copil nu a avut vreodată probleme cu legea sau sa fi primit vreodată o amendă și toți provin din familii bune.

Felicitări domnule Rutea ai facut treaba buna. Dacă într-adevăr erai om de caracter cred ca era suficient sa dai un avertisment copiilor și sa le explici frumos ca nu au voie sa se joace in curtea școlii. Dar na excesul de zel a dominat.

Felicitări domnilor polițiști in uniformă care tineri fiind au empatizat cu copii cât iau ținut închiși in secție.

O sa contestam amenzile date la judecătorie și speram sa avem parte de un judecător rațional.

Asta e România tara in care ne împiedicam de probleme inventate și nu rezolvam adevăratele probleme.

Las aici o dovada a neputinței unor polițiști de a discerne o fapta săvârșită cu rea credință de o fapta nevinovata a…

Publicată de Bogdan Albota pe Vineri, 2 octombrie 2020

Poliția a transmis într-un comunicat de presă că oamenii legii au fost alertați prin mai multe apeluri la 112 cu privire la tulburarea liniștii publice: „Precizăm faptul că, la nivelul Secției 2 Poliție au fost înregistrate 4 sesizări scrise și 5 telefonice, dintre care 3 prin apel 112, cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locuitorilor. Astfel, în cursul zilei de 2 octombrie a.c., în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au identificat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces. Polițiștii au procedat la înștiințarea tinerilor în cauză despre faptul că vor fi conduși la sediul poliției în vederea legitimării și luării măsurilor legale”.

„Aceștia au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, pentru pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în incinta instituției de învățământ, fără a avea acordul școlii pentru folosirea terenului de sport după terminarea cursurilor. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor”, se mai arată în comunicatul de presă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.