Poliția a amendat PNL pentru că unii n-au purtat mască la congres. Printre aceștia au fost Iohannis, Cîțu și Orban

Florin Cîțu FOTO: PNL
Florin Cîțu FOTO: PNL

Comisarul-șef Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei, a anunțat marți că polițiștii au amendat PNL pentru că la congresul din 25-26 septembrie de la Romexpo, organizat cu 5.000 de participanți, au fost încălcate regulile din pandemie.

Berechet a spus că amenda a fost dată pentru înghesuiala de la cabinele de vot, dar și pentru că mai mulți participanți nu au purtat mască.

Printre cei care nu au purtat mască la congres s-au numărat președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și fostul președinte PNL, Ludovic Orban.

Totodată, Poliția Capitalei le-a cerut celor din PNL toate filmările din ziua congresului, filmări care au fost puse la dispoziție. Agenții vor viziona imaginile pentru a-i identifica pe cei care nu au purtat mască în interior și vor trimite eventualele amenzi la domicilii.

Membrii PSD din comisiile de Apărare și Sănătate din Camera Deputaților au transmis luni o convocare oficială către șefii Direcției Generale a Poliției Municipiului București și ai Direcției de Sănătate Publică, pentru a da explicații cu privire la congresul PNL.

Comisarul-șef Bogdan Berechet și dr. Oana Niculescu au fost chemați pentru a da explicații privind legalitatea avizării acestui eveniment politic, despre modul în care au fost raportate testele COVID-19 pozitive din Capitală în perioada premergătoare congresului și despre „dubla măsură” în sancționarea încălcărilor restricțiilor de la această întrunire politică, în raport cu pedepsele aplicate cetățenilor obișnuiți, se arată într-un comunicat transmis de PSD.

„PSD a luat act de refuzul celor doi de a se prezenta în fața comisiilor parlamentare, ceea ce confirmă complicitatea inadmisibilă a acestor instituții la ilegalitățile comise în cadrul evenimentului politic organizat de PNL. Această atitudine obstrucționistă în aflarea adevărului reprezintă în mod clar un abuz de putere care încalcă în mod grav principiul colaborării loiale între instituțiile statului consacrat în Constituția României și în deciziile Curții Constituționale din România. Deputații PSD vor reveni cu o nouă convocare adresată celor doi șefi de instituții, iar în cazul unui alt refuz vor folosi toate căile legale pentru a-i trage la răspundere pentru acest comportament inacceptabil într-un stat drept”, transmit social-democrații.

Potrivit acestora, românii au dreptul să știe dacă și în ce condiții a fost avizat congresul PNL și cine a luat această decizie: „Scoaterea la lumină a adevărului e cu atât mai importantă cu cât raportările oficiale arată o dublare atipică a numărului de cazuri zilnice noi de COVID-19 în București, de la maximul de 1.048 de cazuri săptămâna trecută la 2.559 de cazuri luni, a doua zi după congresul PNL”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.