Poetul ale cărui versuri au ”picat” la Evaluarea Naţională e tatăl unui politician român

Anatol și Teodor Baconschi (scris uneori si Baconski)

Poetul ale cărui versuri au fost propuse la subiectul 1 al probei la limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională 2016 este tatăl unui politician român.

Anatol Baconski a fost eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar şi traducător român, cu o puternică orientare modernistă. A fost tatăl diplomatului român Teodor Baconshi, fost ministru de externe al României între decembrie 2009 şi ianuarie 2012, în Guvernul Emil Boc.

Anatol Baconski s-a născut la Cofa, în judeţul basarabean Hotin. A avut o copilărie în care a fost educat în spirit tradiţional, sub puternica influenţă a tatălui său, preotul ortodox Eftimie Baconski. Însă, după ce a început liceul la Chişinău, s-a mutat la Râmnicu Vâlcea, iar apoi a urmat dreptul la Universitatea din Cluj. A fost o perioadă în care poetul Baconski a descoperit şi a îndrăgit orientarea literară modernistă, chiar dacă el provenea dintr-o familie conservatoare, tradiţionalistă.

Primele sale versuri au apărut în reviste pentru copii ”Mugurel”, în 1943. Apoi, i-a apărut un eseu în ”Tribuna nouă”, iar debutul editorial a fost consemnat în 1950, cu volumul intitulat simplu ”Poezii”. A fost redactor șef al revistei ”Almanah literar”, redenumită apoi ”Steaua”.

Primele sale creații lirice sunt inspirate de realismul socialist, însă apoi se observă o migrație în subiecte și abordări spre neo-expresionism. Orientarea sa devine clară în 1956, când, la un congres al scriitorilor, ține un discurs împortiva proletcultismului. A tradus mult poezie universală și e chiar autorul volumului ”Panorama poeziei universale contemporane”, un compendiu al poeziei moderniste europene.

Reduceri eMAG pentru vacanța de vară. TOP 5 produse la ofertă

În întreaga sa carieră literară i-au fost tipărite 9 volume de poezii (Copiii din Valea Arieșului, Cântece de zi și noapte, Două poeme, Fluxul memoriei, Dincolo de iarnă, Imn către zorii de zi, Fiul risipitor, Cadavre în vid, Corabia lui Sebastian).

Este și autorul unui roman, ”Biserica Neagră”.

Versurile care au fost propuse elevilor la Evaluarea Națională sunt din poezia ”Salcâmi”

Salcâmi, arbori de câmpie,
Cu flori albe năpădite de albine,
Voi îmi amintiți copilăria,
Voi sunteți frați cu mine.

Acolo pe malul râului,
Șesul întins, cireada de vite –
Un copil desculț alerga
Cu picioarele prin mărăcini rănite.

O, drumuri lungi, șerpuite prin iarbă ….
Mai trăiți, salcâmi, ori ați fost tăiați
Cândva-ntr-o iarnă cu zăpezi și viscol
Frați ai mei, frați?

Poate dintre toți numai eu
Am rămas să port veșnic florile voastre
Scuturându-le, scuturându-le
Albe, sub ceruri albastre.

Căci sufletul copilului de-atunci
Adeseori învie-n mine –
Salcâmi, arbori de câmpie,
Cu flori albe năpădite de albine

Anatol Baconski și-a pierdut viața la doar 51 de ani, în timpul cutremurului din martie 1977.

În acest articol, găsiți subiectele date elevilor luni, 27 iunie, la proba de limba și literatura română: Evaluarea Națională 2016. Cât de dificile au fost subiectele la limba română

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version