Poate fi folositor canabisul în lupta cu coronavirusul?

Foto: Pixabay

Cum apariția unui vaccin pentru SARS-CoV-2 e un proces destul de anevoios, cercetătorii din toată lumea caută un remediu temporar pentru oprirea pandemiei.

În mai multe țări au început deja tratamente experimentale pe oameni cu posibile variante de vaccin. În Germania, se fac teste cu un vaccin creat pentru a întări imunitatea la cancer, în timp ce un studiu din Franța arată că fumătorii de tutun – un obicei extrem de nociv sănătății – ar avea un risc mai mic de a se îmbolnăvi cu noul coronavirus.

În Canada, în schimb, la Universitatea Lethbrige, Alberta, cercetătorii au urmărit cum se descurcă canabisul în fața COVID-19.

”Am studiat persoane care folosesc canabis medicinal pentru artrită, cancer și alte boli”, a spus Igor Kovalchuck, profesor de Științe Biologice la universitatea canadiană, adăugând că unele sortimente de canabis ar reduce abilitatea virusului de a intra în plămâni, unde se reproduce și se răspândește cu rapiditate.

În studiul publicat aici, Kovalchuck și colegii săi spun că există soiuri de canabis ce pot fi folosite pentru a bloca efectiv accesul virusului la ”receptorul” gazdei umane, care este o enzimă numită ACE2.

ACE2 se găsește în țesutul pulmonar, în mucusul oral și nazal, dar și în rinichi și în tractul gastrointestinal. ”Dacă nu există ACE2 pe țesuturi, virusul nu poate intra”, spune profesorul de la Universitatea din Alberta.

Rămâne de văzut dacă studiul cercetătorilor din Canada va fi continuat, și dacă va schimba percepția actuală față de canabis. În România, canabisul medicinal poate fi folosit, însă doar pentru anumite afecțiuni grave.