PNL și PSD vor să limiteze accesul la informațiile publice. UPDATE: Liberalii nu votează proiectul de lege

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Deputatul Florin Roman (PNL) și cinci parlamentari ai PSD au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind accesul liber la informațiile de interes public.

Inițiativa parlamentarilor restrânge mult accesul la informațiile publice, oferind autorităților posibilitatea de a refuza solicitările pe motiv de ”rea-credință”.

Autoritățile pot refuza accesul la informații dacă ele fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea ”pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei”.

Toate modificările par să aibă ca scop îngrădirea accesului liber la informații. O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local, scrie Hotnews.

Deputatul Florin Roman, liderul grupului parlamentar PNL, a dat mâna cu rivalii de la PSD – deputații Claudiu Ilișanu, Vlad Bontea, Eliza Ștefănescu și Gabriel Vișan – pentru acest proiect legislativ, însă s-a răzgândit vineri dimineața, când a postat acest mesaj pe Facebook:

”Am depus azi o solicitare in scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colegă deputat, care viza reglementări in cazul legii 544, privind liberul acces la informații de interes public. Am primit semnale de la oameni de buna credința, ca în forma propusa de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit sa las nici un fel de interpretare. Nu doar ca am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus”.

În expunerea de motive a proiectului de lege se precizează că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”. Parlamentarii spun că obligația de a oferi informațiile publice ”îngreunează excesiv activitatea” autorităților publice.

”După efectuarea acestor operațiuni și primirea documentelor, acestea sunt folosite de către aceștia în scopul exercitării diverselor forme de șantaj, fie față de funcționarii din Primării sau demnitari, fie față de firmele cu care Primăriile în cauză au încheiate diverse contracte și așa mai departe”, mai acuză deputații.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, urmând să fie dezbătut în plen.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.