PNL își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în 2 tururi

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Guvernul PNL își angajează răspunderea în fața Parlamentului pe modificarea legislației electorale, astfel încât primarii să fie aleși în două tururi, de jumătate plus 1 dintre cetățenii care se prezintă la vot într-o localitate.

„PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetățenii care își exprimă votul în alegerile locale”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a menționat că în urmă cu peste doi ani de zile un proiect al PNL care propunea introducerea alegerilor locale în două tururi a fost „parcat neregulamentar” într-o comisie, pentru ca proiectul să nu ajungă să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților.

Ce înseamnă angajarea răspunderii Guvernului

 

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege are drept particularitate faptul că proiectul nu mai urmează procedura legislativă prevăzută în regulamentele celor două Camere, acesta fiind supus unei dezbateri strict politice, având drept consecinţă menţinerea în continuare sau demiterea Guverului prin retragerea încrederii acordate de Parlament şi declanşarea procedurii pentru alcătuirea unui nou Guvern.

Angajarea răspunderii se face în faţa Camerelor reunite în şedinţă comună, potrivit cdep.ro.

În termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, dacă se introduce o moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, Guvernul este demis.

Dacă, în schimb, nu este depusă nicio moțiune de cenzură în termenul de 3 zile, proiectul de lege se consideră adoptat.

Ca atare, proiectul de lege devine lege, urmând a fi transmis spre promulgare Preşedintelui României.

Prin urmare, prin angajarea răspunderii, Guvernul pune Parlamentul în situaţia de a vota solicitarea sa (ceea ce va avea drept consecinţă menţinerea sa în funcţie), sau de a refuza solicitarea (ceea ce atrage demiterea Guvernului).

În cazul de față, demiterea Guvernului Ludovic Orban ar fi un prim pas spre organizarea de alegeri anticipate, susținute atât de PNL, cât și de președintele Klaus Iohannis. S-ar ajunge la alegeri anticipate numai dacă, după căderea Guvernului Orban, două propuneri de premier făcute de Iohannis ar fi respinse succesiv de Parlament.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.