Plovdiv, un cocteil bulgăresc făcut din ingrediente romane, turcești și bizantine

Plovdiv_drum
Plovdiv are numeroase străduțe strâmte, pavate cu piatră, care șerpuiesc până în vârful colinelor

Imediat ce ați coborât din tren și pășiți prin gara din Plovdiv, orașul riscă să vă dezamăgească foarte tare și să vă determine să vă suiți înapoi în vagon. Umbreluțe decolorate de soare strânse în jurul câte unei dughene, o gară comună și niște spații verzi ce nu mai fac față prafului din jur.

Impresia de orășel prozaic de provincie se adâncește pe măsură ce te plimbi pe unul dintre bulevardele principale din oraș: mai toate casele frumoase sunt decrepite, iar în rest nu-ți mai atrag atenția decât culorile țipătoare din vitrinele magazinelor.

Totul culminează cu o piață mare și goală betonată ce se întinde în fața unei clădiri monumentale gen „Casa sindicatelor” cum ne-au rămas și nouă cu zecile din glorioasa epocă de aur. Așa că te întrebi de ce ai mai venit până în sudul Bulgariei, când puteai să vezi toate astea și acasă.

Însă Plovdiv are multe de oferit celui care are răbdare. E ca o ceapă care are foițele exterioare mai ponosite, în timp ce miezul te uimește prin prospețimea lui. Nucleul localității, adică orașul vechi, se desfășoară peste trei coline abrupte din inima Plovdivului: Nebet Tepe, Dzhambaz Tepe și Taksim Tepe.

Căsuțele din turtă dulce

Poate că cele mai iubite de către turiști sunt casele tipic bulgărești, construite în stilul Renașterii Naționale din secolele XVII-XVIII. Oarecum împotriva naturii, etajele acestor locuințe ocupă o suprafață tot mai mare pe măsură ce se îndepărtează de pământ: catul doi este mai lat decât cel de sub el, și tot așa. Vopsite în culori pastelate liniștitoare – lila, crem, gălbui, roz, maroniu sau alb – căsuțele sunt o combinație de lemn și piatră. Porțile grele, ferestrele cu obloane sculptate, arcele care susțin etajele superioare sunt toate din lemn, în timp ce baza este făcută din blocuri de piatră suprapuse.

Cu geamurile înconjurate de spirale și vrejuri pictate, aproape fiecare locuință din centrul istoric are o decorație exterioară unică. Rezultatul e spectaculos, iar casele te trimit cu gândul la lumea fantastică a locuințelor din turtă dulce din povestea cu Hansel și Gretel.

Poarta_Plovdiv

Case_Plovdiv01

Atelier_Plovdiv

Casa_Plovdiv

Casa_Plovdiv00

Casa_Plovdiv04

Casa_Plovdiv05

Case_Plovdiv

Case_Plovdiv02

Case_Plovdiv03

De la romani la otomani

Plovdiv este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria, după Sofia, având în jur de 340.000 de locuitori. În antichitate, orașul se numea Philipopolis, după numele lui Filip al II-lea al Macedoniei (tatăl lui Alexandru cel Mare), care a cucerit mica așezare tracă în 342 î. Hr.

Odată ce a fost cucerit de romani în secolul I d.Hr., orașului i s-a deschis calea spre măreție, devenind o metropolă și unul dintre cele mai importante orașe din provincia Tracia. Ulterior, după ce a trecut din mâinile bulgarilor într-ale bizantinilor și invers de numeroase ori, în 1364 a ajuns în stăpânirea turcilor.

Sticla de Murano de acum 2.700 de ani

O altă minunăție a orașului este „Complexul Arheologic Eirene”. Într-adevăr, numele sună a ceva anost, dar complexul este de fapt o fostă locuință păstrată din epoca romană. Mozaicul delicat ce acoperă podeaua, decorat cu flori și figuri geometrice, te face să înțelegi ce însemna să fii un aristocrat din secolul al IV-lea d.Hr. și să trăiești într-o asemenea splendoare. Casa este numită după chipul unei femei reprezentate în mozaic, sub care artistul a scris „Eirene”.

Fosta locuință este înglobată acum în Centrul Cultural „TRAKART”, care a fost înființat și construit în jurul casei romane. Expoziția permanentă conține o colecție excepțională de sticlă smălțuită antică ce datează din perioada VII î.Hr. – IV d.Hr. Poate veți crede că rafinatele vase din sticlă colorată, nu mai mari decât podul palmei, ce conțin chipuri umane cât un sfert de unghie, au fost făcute de maeștrii venețieni de la Murano. Însă unele cupe și figurine au chiar și 2.700 de ani vechime! 

Sticla_antica_Plovdiv

Sticla_antica_Plovdiv_00

Sticla_antica_Plovdiv_01

Sticla_antica_Plovdiv_02

Sticla_Plovdiv06

Mozaic_Complexul_arheologic_Eirene_Plovdiv
Podeaua acoperită de mozaic a casei Eirene

Primele urme de locuire a spațiului în care astăzi se ridică Plovdivul modern sunt cu mult mai vechi: datează de acum 7.000 de ani. Având o asemenea istorie în spate, nici nu este de mirare că orașul este atât de cosmopolit: veți da peste multe biserici ortodoxe de secol XIX, dar și peste catedrale romano-catolice, o sinagogă și două moschei ce au rămas din vremea dominației otomane.

Roma, Constantinopolul și Istanbulul la un loc

Odeonul și ce a mai rămas din forumul roman vă vor lăsa un gust amar. Băncile de lemn puse să protejeze gradenele antice au putrezit demult, iar acum zac făcute țăndări peste piatră. Întregul sit pare încropit în pripă, cu resturi de coloane și cioburi de vase așezate de-a valma. Odeonul a fost ridicat undeva în secolele II-V d.Hr. și avea 350 de locuri.

Însă amfiteatrul roman din Plovdiv vă va face să uitați impresia proastă pe care v-a lăsat-o celălalt edificiu. Amfiteatrul este, probabil, cel mai cunoscut monument antic al Bulgariei. Construit la începutul secolului II d.Hr. (în vremea împăratului Traian) în șaua naturală dintre două dealuri, putea găzdui până la 7.000 de oameni. Față de odeonul căzut în uitare, amfiteatrul este folosit și acum, aici organizându-se Festivalul Verdi și Festivalul Internațional de Folclor.

În afara celor două teatre păstrate din antichitate, urcând străduțele înguste din Plovdiv, veți da și peste alte ruine romane: un stadion și un apeduct ce aducea apă proaspătă în oraș. Apoi, zidurile și turnurile medievale, băile turcești și moscheile vă vor zăpăci de tot: nu o să mai știți dacă vizitați un oraș roman, unul bizantin sau otoman. Practic, aveți, Roma, Constantinopolul și Istanbulul la un loc, în același timp.

Odeonul_Plovdiv
Odeonul din Plovdiv

Amfiteatru_Plovdiv
Amfiteatrul din Plovdiv

Alte obiective în Plovdiv:

1. Muzeul de Arheologie conține o colecție bogată de artă tracă și medievală, dar și artefacte cu o vechime de mii de ani.

2. Muzeul de Istorie din Plovdiv găzduiește o expoziție care conturează istoria acestui oraș.

3. Muzeul Regional de Etnografie din Plovdiv se află într-o casă din orașul vechi. Conține peste 40.000 de obiecte.

4. Muzeul de Științe Naturale este unul dintre cele mai importante muzee din țară, mândrindu-se cu o colecție bogată de roci, plante și fosile. Tot aici veți găsi și cel mai mare acvariu din Bulgaria, în el aflându-se 40 de pești.

5. Muzeul Aviației a fost înființat recent, în anul 1991, la 12 kilometri de oraș. Instituția are 59 de aparate de zbor, expuse atât afară, cât și în interior.

6. Galeria de Artă din Plovdiv deține 5.000 de piese, printre care se numără icoane pictate de artiști bulgari celebri.

Anticariat_Plovdiv
Anticariat din Plovdiv

Cazare în Plovdiv:

Dacă doriți o cazare fără pretenții, atunci puteți alege unul din numeroasele hostel-uri din Plovdiv. La Hostel Mostel, de pildă, o noapte de cazare într-un dormitor comun costă între 36 și 41 de lei (puțin sub 10 euro) pe noapte de persoană. Hostel-ul este foarte central și se mândrește că are cele mai mici prețuri din oraș. În preț intră micul dejun, aerul condiționat și accesul la Internet.

Dacă sunteți în căutarea unui hotel care să vă ofere mai mult confort și o atmosferă elegantă, vă puteți îndrepta spre hotelul boutique Boris Palace, situat în centrul istoric. O noapte de cazare în camera dublă costă 30 de euro de persoană (dacă rezervați camera în avans; altfel prețul este de 37,5 euro). În preț este inclus și micul dejun. Camerele sunt spaţioase şi decorate clasic şi sunt echipate cu toate facilităţile necesare. Boris Palace are și patru săli de întâlniri de afaceri, un bar în hol, un restaurant care serveşte preparate bulgare şi din bucătăria internaţională, precum şi un bar panoramic.

Foto: Andreea Dogar